Aftaler og abonnementer
Streaming
Streaming er online afspilning af digitalt indhold af fx tv, bøger og musik. Når du streamer digitalt indhold, opretter du ofte et abonnement. Læs mere om streamingabonnementer og hvilke vilkår, du skal være opmærksom på.
Når du tegner et abonnement på streaming, har du som udgangspunkt 14 dages fortrydelsesret. Men fortrydelsesretten vil som regel ophøre, når du starter streamingen.
Inden du bestiller digitalt indhold, fx en film, tv eller en bog, som leveres digitalt, fx til din computer, tv eller tablet, skal du have oplyst, om fortrydelsesretten ophører, når streamingen sættes i gang.
Du skal give dit samtykke til, at fortrydelsesretten ophører, og det skal du have bekræftet af streamingtjenesten.
I praksis foregår det således:
- Du modtager oplysning om, at fortrydelsesretten bortfalder, når streamingen startes
- Du sender et samtykke
- Du modtager en bekræftelse af dit samtykke
- Herefter kan du begynde streamingen og kan ikke længere fortryde.
Streamingtjenesten må ikke stille formkrav til, hvordan du skal opsige dit abonnement, men den kan anbefale en måde i sine vilkår.
Du skal være opmærksom på, at det er dig, der skal bevise, at du har opsagt aftalen, hvis der senere opstår strid om det. Derfor er det en god idé at opsige aftalen på skrift.
Lav evt. et screen dump af din opsigelse, så du senere kan bevise, at du har sagt op.
Undersøg, i hvor høj grad streamingtjenesten giver sig selv lov til at ændre i aftalen. Det kan være udbud af film, serier eller musik, modtagerforhold eller pris. Fx kan du komme ud for, at nogle film og serier kun kan streames i meget kort tid.
En virksomhed må kun ændre i aftalevilkår, hvis det fremgår af aftalen, at den kan ændres.
Hvis det ikke fremgår af aftalen, eller der er tale om væsentlige ændringer, må en virksomhed dog ikke foretage ændringer i aftalen uden at varsle dig. Hvis det sker, skal du have tydelige oplysninger om de nye vilkår i så god tid, at du kan melde dig ud, før de nye vilkår får betydning for dig.
Ifølge forbrugeraftaleloven må en virksomhed maksimalt binde dig til et abonnement i 6 måneder. Efter 5 måneder kan du opsige dit abonnement med 1 måneds varsel.
Hos mange streamingtjenester er du imidlertid ikke bundet af et abonnement i flere måneder. De fleste abonnementer på streaming kan uden videre opsiges med et kortere varsel, fx 1 måned.
Har du ikke et abonnement på streaming, men ønsker du blot at streame en enkelt film eller bog, skal du inden hvert enkeltstående køb samtykke i, at din fortrydelsesret bortfalder, når du sætter streamingen i gang.
Det samme gælder, hvis du har et abonnement, men fx ønsker at se en film, der ikke er en del af abonnementet, og som skal betales særskilt.
Mange streamingtjenester tilbyder forbrugerne en gratis periode. Den gratis periode på streming efterfølges ofte af et abonnement på tjenesten.
Før du siger ja til et tilbud om en gratis prøveperiode på streaming, skal du tjekke, hvor længe tjenesten er gratis, og om der reelt er tale om et abonnement. Tjek, hvad du skal gøre, hvis du ikke ønsker at fortsætte med et betalingsabonnement.
Selvom tilbuddet er gratis, skal du give tjenesten dine betalingskortoplysninger. Typisk vil tjenesten trække penge på din konto, når prøveperioden er slut, hvis du ikke selv opsiger aftalen.
Du skal ikke forvente at få besked om, at den gratis periode er slut, og at abonnementet fremover vil koste penge.
Hvis du giver – eller modtager – et gaveabonnement på streaming, så tjek, hvad der sker, når den forudbetalte gaveperiode er udløbet. Tjek fx, om du opretter dig som abonnent, når du indløser gaveabonnementet, og om du fortsætter med et betalingsabonnement, hvis du ikke opsiger abonnementet før udløbet af gaveperioden.
Tjek også gyldighedsperioden, altså hvor lang tid der må gå, før du indløser dit gavekort. Gavekort har en gyldighed på 3 år, medmindre andet er aftalt. I nogle tilfælde er der anført en kortere frist på kortet. Hvis det er tilfældet, må den ikke være urimelig kort.
Der findes ingen fast regel for, hvor kort fristen må være. Som udgangspunkt skal fristens længde være rimelig i den aktuelle situation. Hvis en sælger nægter at indløse et gavekort, der er udløbet inden den almindelige 3-årige forældelse, har du mulighed for at klage til Mæglingsteamet for Forbrugerklager, hvis gavekortet har en værdi på 1.110 kr. eller mere.
Et løbende abonnement er uden tidsbegrænsning. Det vil typisk løbe, indtil du opsiger det. Tjek vilkårene for opsigelse, før du indgår aftalen.
Det kan være en god idé at købe en pakkeløsning hos mobilselskabet med inkluderet data, hvis du ofte streamer på din mobil eller tablet.
Bruger du mere data på en måned, end der er inkluderet i din pakke, kan du hos de fleste mobilselskaber købe tillægspakker med ekstra data. Nogle mobilselskaber tilbyder mobilpakker, hvor du både får ekstra meget data, og hvor du samtidigt har adgang til forskellige streamingtjenester. Tjek, om det kan betale sig for dig at tilmelde dig sådan en pakke
Tjek altid, om din mobil, tablet eller computer opfylder de tekniske krav, før du tilmelder dig en streamingtjeneste eller køber video on demand. Det kan være, at streamingtjenesten kræver en bestemt software for at kunne fungere.
Tjek også, om streamingtjenesten fx kun kan tilgås via en app, der hentes til din mobiltelefon eller tablet, og at du dermed ikke kan tilgå tjenesten via din computer.
På streamingtjenesternes hjemmesider kan du se, hvor hurtig hastigheden på dit net minimum skal være, for at du kan streame, og hvilken hastighed den skal have for, at du fx kan streame i HD-kvalitet.
Skal hele familien streame, så undersøg, hvor mange der kan være logget på tjenesten samtidigt.
Du skal være opmærksom på, at nogle streamingtjenester kun giver dig adgang til at streame ét program ad gangen, mens andre tjenester tilbyder abonnementer, hvor I kan streame på op til 6 enheder på samme tid.
Undersøg dine muligheder på streamingtjenesternes hjemmesider.
Klager over stramingtjenester
Mange streamingtjenester hører hjemme i udlandet. Men når du køber en streamingtjeneste på en hjemmeside, der henvender sig til danske forbrugere, sproget fx er dansk, og du betaler i danske kroner, kan du klage til myndighederne i Danmark. Det gælder uanset, hvor virksomheden hører hjemme.
- Du kan klage til Mæglingsteamet for Forbrugerklager, hvis du får problemer med din streamingaftale, og du ikke selv kan løse det sammen med streamingtjenesten.
- Du kan klage til Forbrugerombudsmanden, hvis du mener, at streamingtjenesten markedsfører sig på en møde, du finder urimelig eller vildledende.
- Har du derimod købt et abonnement på en udenlandsk tjeneste, der ikke er rettet mod forbrugere i Danmark, skal du klage i det land, hvor tjenesten hører hjemme.