Nethandel og digitale tjenester

Ulovligt indhold på digitale formidlingstjenester

På sociale medier og andre digitale formidlingstjenester har du en række rettigheder, hvis du eksempelvis får fjernet opslag eller møder ulovligt indhold eller skjult reklame. Læs om Digital Service Act (DSA) og hvordan du klager.

Ulovligt indhold på digitale formidlingstjenester

Der er regler, som beskytter dig, når du bruger digitale formidlingstjenester. En digital formidlingstjeneste kan fx være en onlinemarkedsplads eller sociale medier.

Nye DSA-regler

De nye regler fra Digital Service Act stiller nogle krav til de digitale tjenester, som har betydning for dig som forbruger. De giver dig:

  • Bedre beskyttelse af børn online
  • Mindre eksponering for ulovligt indhold
  • Tydeligere markering af reklame
  • Bedre muligheder for at anmelde ulovligt indhold
  • Kontaktoplysninger til den pågældende digitale tjeneste

Digitaliseringsstyrelsen er udpeget som DSA-tilsyn i Danmark.

Læs mere om de nye DSA-regler på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside (digst.dk)

Hvor og hvornår kan du klage?

Hvis du møder ulovligt indhold på en digital formidlingstjeneste, fx sociale medier, så skal du kunne anmelde det til tjenesten. Tjenesten har herefter pligt til at tage stilling til, hvad der skal ske med det indhold, du klager over. Hvis tjenesten ikke er enig i, at indholdet er ulovligt, skal tjenesten give dig mulighed for at klage over beslutningen.

Oplever du, at den digitale formidlingstjeneste ikke lever op til sine forpligtelser, så kan du klage over tjenesten til Digitaliseringsstyrelsens 'DSA-tilsyn'.

Om DSA-tilsynet

  • DSA-tilsynet behandler klager over tjenesterne, herunder deres rolle i forhold til udbredelsen af indholdet.
  • DSA-tilsynet behandler ikke klager over selve det ulovlige indhold - der vil typisk være andre myndigheder, som tager sig af det.

 

Nedenfor en række eksempler på det, som du kan klage over til DSA-tilsynet:

  • Tjenesten har ikke en brugervenlig og lettilgængelig mekanisme til at anmelde ulovligt indhold, fx billeder og annoncer.

  • Tjenesten behandler ikke anmeldelser om ulovligt indhold omhyggeligt og inden for rimelig tid.

  • Brugerne får ikke mulighed for at klage, hvis tjenesten beslutter, ikke at fjerne indhold, som er anmeldt som ulovligt.

  • De største onlineplatforme begrænser ikke risikoen for at deres tjeneste systematisk medvirker til spredning af ulovligt indhold.

  • Tjenesten suspenderer eller lukker brugerens konto uden begrundelse.

  • Tjenesten fjerner brugeres indhold uden begrundelse og uden at oplyse om muligheden for at klage herover.

  • Tjenesten har ikke en mekanisme, hvor brugerne kan angive, at deres indhold er kommercielt.

  • Tjenesten indsamler oplysninger om mindreårige, og benytter oplysningerne til at vise målrettet reklame.

  • Brugerfladen er vildledende eller manipulerende på en måde, der forringer brugernes evne til at træffe frie og informerede beslutninger (”dark patterns”).

  • Tjenesten oplyser ikke kontaktinformationer til de erhvervsdrivende sælgere på den.

Læs mere om, hvad du kan klage over (digist.dk)

DSA-tilsynet behandler kun klager over overtrædelser af reglerne i EU’s forordning om digitale tjenester. DSA-tilsynet behandler ikke klager over brugernes indhold – det vil sige, at DSA-tilsynet fx ikke kan tage stilling til, om en onlinereklame er ulovlig, eller om en onlinemarkedsplads sælger et ulovligt produkt. Det er forhold, som du muligvis kan klage over til andre myndigheder.

Du kan også anmelde ulovligt indhold eller ulovlige produkter til den digitale tjeneste, som har pligt til at vurdere, om de er enige i din anmeldelse.

Her er eksempler på, hvad du ikke kan klage over til DSA-tilsynet:

Ulovlige produkter

Hvis du har mistanke om, at et produkt er farligt eller ulovligt, kan du oprette en anmeldelse til Sikkerhedsstyrelsen via www.produkter.dk. Hvis Sikkerhedsstyrelsen vurderer, at produktet ikke er i overensstemmelse med reglerne, kan Sikkerhedsstyrelsen påbyde platformen at fjerne produktet.

Ulovlig reklame

Hvis du mener, at indholdet af en reklame er ulovligt, kan du indgive en klage til Forbrugerombudsmanden via www.forbrugerombudsmanden.dk. Forbrugerombudsmanden vurderer herefter, om det er en sag, de tager op til behandling.

Ulovlige ytringer

Hvis en onlineplatform offentliggør ulovlige ytringer, kan du ikke klage til DSA-tilsynet. Det skyldes, at DSA ikke fastsætter regler om, hvad der udgør en ulovlig ytring. Det er reguleret i andre love, fx straffeloven.

DSA-tilsynets klageformular

Du kan altid klage via DSA-tilsynets formular, hvis du mener, at en digital tjeneste overtræder reglerne i Digital Services Act (DSA).

 

Har den digitale tjeneste hovedsæde i et andet EU-land, vil DSA-tilsynet videresende klagen til det pågældende land.

Gå til klageformular hos Digitaliseringsstyrelsen

3 slags ”digitale formidlingstjenester”

Digitale formidlingstjenester opbevarer eller videreformidler digitalt indhold for deres brugere. Formidlingstjenester kan inddeles i 3 kategorier:

1. Ren videreformidling

Tjenester, der alene transmitterer information for brugerne. Det er tekniske tjenester eksempelvis såkaldte VPN-tjenester eller ISP-tjenester (Internet Service Provider), der leverer internetadgang. Det kan også være direkte beskedtjenester såsom SMS eller iMessage.

2. Cachingtjenester

Tjenester såsom Google Search, Bing søgemaskinen eller andre tjenester, der kortvarigt opbevarer information for brugerne for at gøre transmission mere effektiv. Det er eksempelvis CDN-tjenester (Content Delivery Network), men kan også være ISP-tjenester eller søgemaskiner.

3. Hosting-tjenester

Tjenester, som opbevarer information for brugerne på disses anmodning. Det kan være tjenester såsom Google Drive eller OneDrive. Det kan også være såkaldte onlineplatforme, som både opbevarer og formidler informationen til offentligheden – såsom sociale medier og onlinemarkedspladser eller offentlige diskussionsfora.

Læs mere om DSA-tilsynet og de regler, det fører tilsyn med (digist.dk)

Senest opdateret 01.08.2024