Digitale tjenester

Børn og apps - uønskede køb

Som forælder har du flere muligheder for at begrænse dit barns køb af apps og tilkøb i apps. Det gælder både på din egen mobil og på barnets. Du finder desuden 6 guides til App Store og Google Play.

Børn og apps - uønskede køb

Køb og download fra App Store kræver, at du er logget ind med dit Apple-id. Hvis du logger ud af dit Apple-id, før du giver barnet din mobil eller tablet, kan du derfor helt undgå uønskede køb og downloads.

Løsningen har dog to begrænsninger. Den kræver, at dit barn ikke kender dit Apple-id og dit kodeord. Den kræver desuden, at du logger af, hver gang du har købt eller downloadet noget til din mobil eller tablet.

Du kan logge af flere steder fra din iPhone og iPad. Du kan fx gå til ”Indstillinger”, tryk på dit navn, og vælg ”log ud”.

Du kan ændre standardindstillingerne på din mobil eller tablet, så koden skal indtastes før køb af apps og tilkøb i apps.

App Store: Du kan ændre indstillingerne, så der kræves adgangskode før hvert eneste køb af apps og tilkøb i apps.

Guide: Sæt kodeord til forud for hvert køb i App Store

Google Play: Du kan ændre standardindstillingerne, så der skal indtastes kodeord før hvert køb af apps og tilkøb i apps. Denne løsning kræver, at dit barn ikke kender dit kodeord.

Guide: Sæt kodeord til forud for hvert køb i Google Play

App Store: Du kan ændre standardindstillingerne, så der slet ikke er mulighed for at købe apps og/eller tilkøb i apps.

Guide: Slå muligheden fra for køb af apps og in-apps i App Store 

Google Play: Muligheden for køb af apps og tilkøb i apps kan kun deaktiveres ved at downloade en af de mange ”forældreopsyns apps” (Parental control). Appen giver adgang til at kontrollere en lang række ting, herunder for at blokere for app og tilkøb i apps.

Har du allerede knyttet et betalingskort til din konto hos iTunes eller App Store, så kan du fjerne dit betalingskort igen.

Guide: Fjern et tilknyttet kreditkort i App Store

Guide: Fjern et tilknyttet kreditkort i Google Play

Du kan også vælge at oprette en konto uden at tilknytte et kreditkort. Det giver mulighed for at hente gratis apps, herunder spil, til mobilen eller tabletten, men som udgangspunkt ikke for at købe hverken apps eller tilkøb i apps.

App Store: Hvis du ønsker at købe enten apps eller tilkøb i apps, kan du købe et iTunes gavekort. Det giver dig mulighed for at styre præcis, hvor store beløb der bruges.

Google Play: Det er ikke nødvendigt at tilknytte en betalingsmetode for at oprette en Google Play-konto.

Klager over køb af apps og tilkøb i apps

Når du overlader en mobil eller tablet til dit barn, vil du normalt hæfte for barnets forbrug. Hvis barnet køber ind for mere, end et barn på den alder normalt må købe for, kan du klage til udbyderen.

Hvis det ikke hjælper, kan du klage til Mæglingsteamet for Forbrugerklager, hvis der er købt for mere end 1.110 kr.

Forbrugerombudsmanden kan også i en række tilfælde gå ind i en sådan sag.

Klager over børns køb af apps

Hvis dit barn har købt for mere, end et barn på den alder normalt vil købe for, kan du klage til udbyderen.

 

Hvis I ikke kan blive enige om en løsning, kan du i nogle tilfælde tage klagen videre til Mæglingsteamet for Forbrugerklager. I nogle tilfælde kan Forbrugerombudsmanden også tage sagen op.

Læs mere om Forbrugerklagesystemet