Flyrejser og flybilletter

Mellemlanding på flyrejsen

Misser du dit fly under en mellemlanding, afhænger dine rettigheder af, om du har købt en samlet flyrejse, eller om du har købt dine flybilletter separat.

Har du købt en samlet flyrejse hos et flyselskab/rejsebureau?

Misser du flyet, fordi der fx er indlagt for kort transittid, skal du kontakte flyselskabet eller rejsebureauet, du har købt flyrejsen af, og give dem mulighed for at løse problemet.

Flyselskabet/rejsebureauet har pligt til at hjælpe dig videre på rejsen, medmindre du selv er skyld i, at du misser flyet. Har du ekstra udgifter i forbindelse med forsinkelsen, fordi du fx må overnatte på et hotel, skal flyselskabet/rejsebureauet også dække de omkostninger. Du har dog pligt til at begrænse dine ekstra omkostninger mest muligt.

Misser du flyet, fordi du ikke selv har været opmærksom på ændringer i rejseplanen undervejs, har du formentlig ikke krav på at få erstatning af flyselskabet/rejsebureauet.

Vær opmærksom på, at du kan have købt separate flybilletter, selvom du booker turen på én gang via fx. en bookingportal eller en prissammenligningsside. Det kan du se ved, at du har to forskellige billetnumre eller reservationsnumre (PNR-numre).

Har du selv sammensat din flyrejse?

Har du købt separate flybilletter og selv sammensat din rejse, er det dit eget ansvar, at transittiden i lufthavnen er lang nok, når du skal mellemlande.

Det er en god idé, hvis du gør det første flyselskab og et eventuelt rejsebureau opmærksom på, at du skal videre med et andet fly. Du kan gøre det per mail, når du køber dine billetter.

Bliver dit første fly forsinket, så fortæl flypersonalet og et eventuelt rejsebureau, at du har et fly, som du skal videre med. For at du kan gøre krav på erstatning, er det én blandt flere betingelser, at flyselskabet og et eventuelt rejsebureau på den første flyvning har vidst, at du skulle videre med et nyt fly.

Om virksomheden er ansvarlig, beror altid på en konkret vurdering. Det afhænger blandt andet af, hvor lang forsinkelsen er, hvor meget tid du selv har lagt ind i din rejseplan til mellemlandingen, og om du har gjort flyselskabet og et eventuelt rejsebureau tilstrækkeligt opmærksom på, at du skal skifte til et andet fly.

Gode råd – hvis du skal mellemlande på flyrejsen

  • Tjek din rejseplan, når du booker dine flybilletter. Vær især opmærksom på, hvor lang tid du har til at skifte fly ved mellemlandingen. På lufthavnens hjemmeside kan du se, hvor lang transittiden minimum skal være afhængigt af, hvilken terminal du ankommer til, og hvilken terminal du skal flyve fra.
  • Undersøg ruten i lufthavnen. På lufthavnens hjemmeside vil du kunne finde et kort, der viser, hvor terminaler og gates ligger placeret i forhold til hinanden. Du kan eventuelt printe kortet ud, så du har det, når du mellemlander.
  • Undersøg, om din bagage kan blive tjekket ind hele vejen. Så skal du ikke bruge tid på at hente bagagen og tjekke den ind igen under mellemlandingen.
  • Undersøg også, om du får udleveret boarding pass til hele rejsen, eller om du skal bruge tid på at indhente et nyt under mellemlandingen.
  • Flyselskaberne kan ændre terminal- eller gatenummer med ganske kort varsel. Det er dit eget ansvar hele tiden at holde dig opdateret på rejseplanen. Det kan du blandt andet gøre ved at holde øje med skærmene i lufthavnen.

Læs mere om, hvad du har krav på, hvis flyet er forsinket eller aflyst

Husk indrejsetilladelse, hvis du skal mellemlande i USA

Det er dit eget ansvar at overholde ind- og udrejsereglerne i USA. Hvis ikke du er i besiddelse af en særlig indrejsetilladelse – den såkaldte ESTA – kan du blive nægtet boarding. Det gælder også, selvom du blot mellemlander i USA. 

ESTA (Electronic System Travel for Authorization) er en særlig påkrævet indrejsetilladelse, som passagerer fra en række lande, blandt andet Danmark, kan bruge ved indrejse til USA i stedet for et decideret visum. ESTA er udviklet af den amerikanske regering for at undersøge rejsende, inden de tillades at rejse til USA.

Rejser du uden en godkendt ESTA-rejsetilladelse eller gyldigt visum, vil du blive nægtet adgang på alle fly til USA.

Vær opmærksom på, at reglerne også gælder for mellemlandinger. Skal du til fx Mexico og mellemlande i Philadelphia, skal du medbringe en godkendt ESTA-indrejsetilladelse til USA. Det gælder også, selvom du ikke forlader lufthavnen.

Med en godkendt ESTA-indrejsetilladelse kan du komme ind i USA for forretnings- eller turistformål i op til 90 dage uden at ansøge om et visum.

Ansøgningen om en ESTA-indrejsetilladelse foregår gennem et online ansøgningsskema, der tager 10-15 minutter at udfylde. Det er ikke muligt at indsende en ansøgning for flere rejsende. Den amerikanske regering anbefaler, at alle danskere ansøger om en ESTA mindst 72 timer forud for deres rejse til USA.

Pris: Det koster $14 at ansøge om ESTA. Vær opmærksom på, at flere private firmaer hævder at kunne bistå med ansøgningen mod et ekspeditionsgebyr.

Gyldighed: Indrejsetilladelsen er gyldig i to år fra udstedelsesdatoen og skal opdateres ved ny indrejse. Vær opmærksom på, at din ESTA kun er gyldig, så længe dit pas er gyldigt.

Får du din ESTA-ansøgning afvist, skal du søge om visum gennem den amerikanske ambassade.

Læs mere om indrejsetilladelsen på ESTAs hjemmeside

Klager over flyrejsen

Hvis du vil klage over din flyrejse, skal du først kontakte flyselskabet eller rejsebureauet. Kan I ikke blive enige om en løsning, har du flere muligheder for at tage din klage videre.

Læs mere under 'Klager over flyrejsen'

Senest opdateret 04.02.2022