Ferie, rejser og transport
Bus- og togrejser i Danmark
Det er som udgangspunkt dit eget ansvar, at du har en gyldig billet, inden du stiger ombord på en bus, et tog eller metrotog. Tjek altid zoner, før du køber billet.
Tjek altid, hvilke zoner du skal rejse i, før du køber en billet. Det er dit eget ansvar, at du har en billet, der er gyldig i de rigtige zoner. Har du fx en cykel med, er det også dit eget ansvar at sørge for, at du har en gyldig billet til den.
Har du et periodekort, så vær opmærksom på, at du kun kan rejse i de specifikke zoner, der står på kortet. Skal du rejse i andre zoner, må du købe en tillægsbillet.
Du kan enten købe mobilbilletter via app eller via sms. Tjek, om app’en er kompatibel med din telefon.
Rejser du på mobilbillet, skal du have modtaget billetten på din telefon, før du stiger ombord. Derudover skal det under hele rejsen være muligt for personalet at kontrollere billetten. Sørg derfor for, at mobiltelefonens batteri er opladet, før du rejser.
Køber du sms-billet, må du ikke videresende den til andre.
På rejseplanen.dk kan du tjekke prisen på rejsen. Du kan både se, hvad det koster, hvis du køber en billet, eller hvis du rejser med rejsekort.
Rejseplanen.dk indeholder ikke nødvendigvis priser fra alle udbydere af rejser i Danmark. Vil du fx rejse med fjernbus, så tjek derfor priserne på virksomhedens hjemmeside.
Vil du se prisen på rejsekortet, kan du på rejseplanen.dk og nogle trafikvirksomheders hjemmesider taste dit kortnummer ind. Så får du beregnet din personlige pris ud fra netop dit rabattrin og din korttype. Du kan også gå ind på rejsekortet.dk.
Du kan også tjekke billetpriser hos den trafikvirksomhed, du skal rejse med.
Køber du billet i en automat eller på billetkontoret, kender du prisen fra start.
Har du rejsekort, så bliver prisen for rejsen først regnet endelig ud, når rejsen er slut. Du skal derfor være opmærksom på, at prisoversigten på rejsekort.dk og rejseplanen kun er vejledende.
Prisen for at rejse med rejsekort afhænger blandt andet af rejsens længde og dit rejsekorts rabattrin, hvilket tidspunkt du rejser på, din korttype, om du rejser på standard eller første klasse, og hvor hyppigt du rejser.
Kører du den samme strækning tur-retur mindst 13 dage om måneden, kan du overveje at kombinere dit rejsekort med et periodekort. Det kaldes pendler kombi.
På rejser inden for dit pendlerområde opnår du den lave pris, som du kan opnå med et periodekort. Når du rejser uden for pendlerområdet, fungerer kortet som et almindeligt rejsekort.
Du kan ikke tage flere med på pendler kombi-kortet, og pendler kombi er endnu ikke udbredt til alle landsdele.
Bruger du rejsekort, skal du checke ind via de kortlæsere på stationen, der er særligt beregnede til at checke ind på. Der skal være penge på rejsekortet for, at du kan rejse.
Det er dit eget ansvar, at du har checket korrekt ind, når du påbegynder en rejse. Kontrollér derfor, at kortet er korrekt indlæst. Der skal lyde et ”ding”, og på kortlæseren skal der stå ”OK”.
Skal du checke flere rejsende, en cykel eller en hund ind, skal du gøre det på særlige kortlæsere, hvor der på toppen står ”Ekstra”. Kontrollér på skærmen, at du har checket det rigtige antal personer ind og de rigtige kundetyper – voksen/barn/cykel mv.
Virker en kortlæser ikke, fordi den er ude af drift, skal du bruge en anden kortlæser eller en rejsekortautomat. Virker de heller ikke, kan du forsøge at købe billet via sms/app eller en billetautomat. Du kan også forsøge at kontakte trafikvirksomheden for vejledning.
Husk, at du også skal checke ind, hvis du under rejsen skifter fra fx bus til tog eller fra Metro til bus.
Når du checker ud, så vær opmærksom på, at du skal bruge en kortlæser, der er beregnet til at checke ud. Tjek, om du er korrekt checket ud. Lyt efter lyden, og tjek, at der står ”OK” og rejsens pris på kortlæseren.
For at sikre at du betaler den rigtige pris for en busrejse, skal du først checke ud, når du stiger af bussen. Der kan være en zone- eller takstgrænse mellem to stoppesteder. Derfor kan rejsen blive prissat forskelligt afhængigt af, hvilket stoppested du checker ud ved.
Sørg altid for at have tid til at nå at checke ud, særligt hvis der er mange passagerer med bussen. Får du af den ene eller anden grund ikke checket ud på en busrejse, kan du bruge appen ”Check Udvej.”
Du kan følge med i dit forbrug på nettet, så du kan sikre dig, at du ikke betaler for meget. Hvis det viser sig, at dit forbrug ikke stemmer overens med det, du forventer, og du derfor mener, at der er fejl i beregningen af prisen, skal du først kontakte Rejsekort Kundecenter, som drives af trafikvirksomhederne.
Besøg Rejsekort Kundecenter på rejsekort.dk.
Vil du se din saldo eller få overblik over dine seneste rejser, kan du bruge rejsekortets selvbetjeningsløsning på nettet. Du skal logge ind med MitID.
Du skal være opmærksom på, at der går noget tid, før rejserne dukker op i rejsekortsystemet. For det meste bliver dine rejsedata opdateret dagligt. For nogle busrejser kan der dog gå op til en uge, før data er registreret i selvbetjeningen.
Den korrekte saldo bliver dog gemt på chippen i dit rejsekort. Du kan derfor altid få adgang til den reelle saldo på:
- en rejsekortautomat
- et salgssted
- via en app, der kan scanne chippen i dit rejsekort.
Ud over selvbetjeningen findes der forskellige apps, som du kan bruge fra din telefon.
Du kan bruge Check Udvej som nødløsning, hvis du fx har glemt at checke ud. Du kan også bruge den, hvis kortlæseren i bussen eller på stationen er ude af drift.
- Brug Check Udvej op til ti dage efter, at du har glemt at checke ud
- App’en kan højst bruges 12 gange på et år
- Rejser, hvor du checker ud via app'en, tæller ikke med i optjening af rabatter
- Rejsekort A/S står bag Check Udvej
Rejsekort Status har en række funktioner. Du kan blandt andet se din saldo, bestilte tank-op, dit pendlerområde eller udløbsdatoen for dit rejsekort.
Der findes app’s udviklet af private virksomheder og brugere, hvor du kan tjekke saldo. Du kan også tjekke, om du fx har checket ind. Det gør du ved fx at scanne dit rejsekort. De kan være praktiske, når du er på farten. De app’s, der kan scanne chippen i dit rejsekort, kan selv aflæse data, som endnu ikke er registreret i selvbetjeningen.
Før du bruger en app, er det en god idé at tjekke brugeranmeldelser. Derudover så undersøg, hvilke personlige oplysninger du giver app’en tilladelse til at bruge.
Gode råd
- Vil du finde den billigste rejse, så tjek flere rejsemuligheder, fx både tog og fjernbus
- Vær opmærksom på, at det er dit eget ansvar løbende at holde øje med, om der er planlagte ændringer i køreplanen. Tjek derfor rejseplanen.dk eller trafikvirksomhedens egen hjemmeside, før du skal rejse
- Du må aldrig stige ombord uden en gyldig billet. Fx skal du have modtaget mobilbilletten på din telefon, før du stiger ombord
- Er billetautomaten i stykker, skal du gøre, hvad der er muligt for at skaffe en billet, fx købe den via sms, hvis du har en mobiltelefon
- Bruger du rejsekort, så tjek, at du er korrekt checket ind og ud. Lyt efter lyden, og læs, hvad der står på kortlæseren
- Husk ikke at checke for tidligt ud, hvis du bruger rejsekort. Du risikerer at få en bøde
- Har du et periodekort, så vær opmærksom på, at du kun kan rejse i de specifikke zoner, der står på kortet
- Skal du medbringe særlig værdifuld bagage på busturen, så gør buschaufføren opmærksom på det