Brugte biler

Tjekliste: Køb af brugt bil

Hvis du køber en brugt bil, så tjek, at den er, som sælger har lovet. Tjek fx også bilens registreringsattest og synsrapport.

Når du går rundt om bilen, så kig efter ridser, skrammer, stenslag og farveforskelle i lakken og ridser i ruderne. Du kan se, om der er vand eller fugt inde i lygterne, og du kan se, om bilen er pæn indeni. Tjek også, om vinduerne fungerer, og om døre, motorhjelm og bagklap kan åbnes, lukkes og låses uden besvær. Du kan også tjekke, om hornet virker, og lygterne lyser uden at være fagmand.

Er du mere kyndig, kan du tjekke, om bilens dæk er ensartet slidt, om udstødningen er utæt, om der er oliespild, og om batteriet er i orden. Du kan også tjekke, om sikkerhedsselerne er i orden.

Er en funktion særligt vigtig for dig, skal du tjekke, at den virker. Har du fx set frem til omsider at få en bil med sædevarme, baksensor eller aircondition, er det ærgerligt bagefter at opdage, at det ikke virker. På ældre biler vil det ikke nødvendigvis være en mangel efter købelovens regler, hvis fx sædevarmen ikke virker.

Under prøveturen må du være opmærksom på, om der er mislyde eller rystelser. Kør på forskellige belægninger, og prøv både hurtig og langsom kørsel. Alle funktioner skal virke, så tjek også håndbremse og diverse ekstraudstyr.

Når du køber en brugt bil, skal forhandleren oplyse bilens produktionsår, hvis han kender eller burde kende det. Vær opmærksom på, at det kan være svært for forhandleren at skaffe produktionsåret, da det ikke fremgår af officielle registre fx Motorregistret.

Er det ikke muligt at skaffe produktionsåret, har forhandleren ikke pligt til at oplyse om det, medmindre han burde kende det.

Alle personbiler over 4 år skal synes hvert andet år. Bed om at se den seneste synsrapport, så du kan se, hvornår bilen sidst er synet, og hvornår det skal ske igen. Hvis bilen skal synes, er det bedst at lade forhandleren stå for synet. Så slipper du for ubehagelige overraskelser.

At bilen er nysynet, garanterer ikke, at bilen er uden væsentlige fejl. Bilsynet er en stikprøvekontrol, og der kan være fejl ved bilen, som ikke bliver opdaget ved et syn. Der kan også være andet galt med bilen, som kan have betydning for dit valg af netop dén bil.

Når du køber en brugt bil, så spørg efter en brugtbilsattest. En brugtbilsattest er en frivillig rapport, som laves på baggrund af en test af den brugte bil. Har bilen ikke en brugtbilsattest, kan du lade handlen være betinget af, at der laves en sådan attest, og at den ikke viser væsentlige fejl, eller at forhandleren bringer bilen i orden, så den svarer til det lovede.

Bed altid om at se den originale registreringsattest. Den giver en række vigtige oplysninger om bilen. Køber du bilen, skal du altid have den originale registreringsattest udleveret samtidig med bilen. Registreringsattesten er sammen med slutsedlen din dokumentation for, at du ejer bilen.

Her kan du se, hvad FDM anbefaler, at du tjekker på registreringsattesten. FDM er en interesseorganisation for bilejere:

  • Hvornår blev bilen registreret 1. gang?

Årstallet for første registrering er bilens årgang. Du skal være opmærksom på, at 1. registreringsår ikke nødvendigvis er bilens produktionsår. Bilen kan godt være ældre, fx hvis den er indført brugt fra udlandet eller har stået på lager i længere tid.

En bil skal registreres, hver gang den skifter ejer, og registreringsdatoen viser, hvornår bilen sidst er registreret. Er datoen i denne rubrik ikke den samme som i "registreret 1. gang", har bilen sandsynligvis haft mere end én ejer.

  • Er der oplysninger om syn?

Hvis der står en dato i denne rubrik, viser det, at bilen er blevet godkendt efter at have været til syn. I dag skal alle biler til syn første gang, når de er 4 år gamle og derefter hvert andet år. Viser godkendelsesdatoen, at bilen har været til syn inden for de første fire år, bør du spørge brugtbilsforhandleren hvorfor. Det kan muligvis betyde, at den har kørt som fx taxa eller udlejningsbil, eller at den har været udsat for en større skade.

Søg i bilsyn på Færdselsstyrelsens hjemmeside

  • Er der oplysninger om afgift?

I denne rubrik står der som regel "certifikat". Det betyder, at registreringsafgiften er betalt fuldt ud ved bilens første registrering. Hvis der derimod står "afgifts-attest" samt en tolddato, som er senere end første registreringsdato, er bilen sandsynligvis enten indført brugt fra udlandet eller har kørt som taxa eller anden erhvervskørsel. Bed brugtbilsforhandleren om at oplyse dette. Denne rubrik finder du på bagsiden af registreringsattesten.

  • Hvad er bilens brændstofforbrug?

Her kan du se, hvad bilen er opgivet til at kunne køre på literen, og hvad der betales grøn ejerafgift ud fra. På nye personbiler er der endvidere oplyst ”antal siddepladser”, og det er altså kun det antal personer, der må være i bilen. Det er især vigtigt at være opmærksom på, hvis du køber en lille bil, og du måske tror, der kan klemmes en ekstra person eller et barnesæde ind bagi. Hvis bilen kun er godkendt med fire siddepladser, går det ikke.

Kilde: fdm.dk

I servicehæftet kan du se, om bilen er passet efter forskriften. Det har især betydning, hvis der stadig er fabriksgaranti på bilen. Du kan også se, om en eventuel tandrem er skiftet, og hvornår det eventuelt skal ske igen.

Du bør altid tjekke, om der er tinglyst gæld eller pant i bilen, før du køber den. Det kan du gøre ved at slå op i Bilbogen på tinglysning.dk. Du skal oplyse bilens stelnummer. Bilbogen kan ikke give oplysninger ud fra registreringsnummeret.

Du skal tjekke, at alle de oplysninger, du har fået om bilen, er korrekt beskrevet på slutsedlen. Det kan fx være:

  • model
  • årgang
  • indregistreringstidspunkt
  • kilometertal

Der kan også være beskrevet særlige forhold ved bilen, fx at den har været udsat for større skader eller har kørt som hyrevogn.

Hvis du er blevet lovet noget særligt, bør det også fremgå af slutsedlen. Det kan fx være, at brugtbilsforhandleren oplyser, at tandremmen netop er skiftet, at bilen er nysynet, at der nemt kan monteres ekstraudstyr, eller at bestemt udstyr monteres af brugtbilsforhandleren før levering. Det kan også være, at bilforhandleren påtager sig at afhjælpe bestemte fejl, fx ridser, ny forrude og lignende.

Klager over fejl på den brugte bil

Hvis du vil klage over en fejl på en brugt bil, skal du først kontakte forhandleren. Hvis I ikke kan løse sagen, kan du gå videre til Ankenævn for Biler.

Læs mere på Ankenævn for Bilers hjemmeside

Relevant lovgivning

Læs mere om købeloven, forbrugeraftaleloven og aftaleloven under menupunktet 'Regler'.

Gå til 'regler'

RELATERET INDHOLD PÅ FORBRUG.DK