Sundhed og sygdom

Briller og kontaktlinser

Tilbuddene er mange, når du skal have nye briller. Du kan både købe og leje brillerne eller købe dem på afbetaling. Køb af briller og kontaktlinser er dækket af købelovens regler om forbrugerkøb.

Briller og kontaktlinser

Når du køber briller via afbetaling, skal du være specielt opmærksom på, hvor meget du skal betale i renter og gebyrer.

For at få et overblik over de samlede omkostninger - altså den reelle pris – skal du hæfte dig ved de årlige omkostninger i procent, ÅOP. ÅOP er den samlede årlige udgift ved et lån.

Alle låneudbydere, der tilbyder et specifikt lån, skal oplyse om ÅOP.

Hvis du tager udgangspunkt i ÅOP, når du sammenligner lånetilbud, behøver du ikke spekulere på, om renteudgifterne er høje og gebyrerne lave eller omvendt. Det tager ÅOP højde for.

Du kan i nogle tilfælde leje flere par briller for den samme månedlige ydelse. Vær opmærksom på, at du derudover skal betale et større engangsbeløb.

Når du lejer briller, skal du være opmærksom på, at lejebetingelserne er noget forskellige. Derfor er det vigtigt at læse aftalen grundigt igennem, så du er helt klar over, hvad det er, du forpligter dig til. Vær specielt opmærksom på, hvilke betingelser der er for opsigelse af aftalen.

Nogle steder kan du leje flere par briller for samme månedlige ydelse mod at betale et større engangsbeløb pr. brille. Briller med flerstyrkeglas er dyrest. I andre tilfælde er der ingen udbetaling, og det månedlige bidrag er købesummen delt med lejeperiodens længde.

Når lejeperioden er slut, bliver brillerne i nogle tilfælde dine, mens du i andre tilfælde skal returnere de lejede briller. Hvis det fra starten er meningen, at du skal blive ejer af brillerne efter lejeperioden, er der tale om et kreditkøb – dvs. køb på afbetaling.

Ifølge ”Bekendtgørelse om optikervirksomhed” skal børn under 10 år altid undersøges af en læge eller øjenlæge, før de første gang skal have briller hos optikeren.

Det skyldes, at en person med lægelig baggrund skal vurdere, om øjnene udvikler sig normalt, og at eventuelle symptomer stammer fra øjnene og ikke fra noget andet.

Når brillerne skal fornys, må optikeren gerne foretage synsprøven og forny brillerne. Du skal selvfølgelig henvende dig til øjenlægen igen, hvis sundhedsplejersken, lægen eller optikeren råder dig til det.

Du må regne med, at børnenes briller skal skiftes ca. hvert andet år, blandt andet fordi børnene vokser, og fordi afstanden mellem øjnene og synsstyrken ændrer sig.

Briller til børn leveres ofte med brudsikre glas, så de kan tåle en eventuel mere hårdhændet behandling.

Kontaktlinser til små børn bruges sjældent, men ved nogle øjensygdomme er kontaktlinser den bedste løsning for barnet. Det kan fx være ved meget stor forskel på styrken i højre og venstre øje.

Der er ingen minimums aldersgrænse for at få kontaktlinser. Børn og unge under 18 år kan med tilladelse fra en forælder - og gerne i samråd med øjenlægen - få tilpassede kontaktlinser.

Du kan både købe stel med glas over nettet, men du kan også nøjes med kun at købe et brillestel. Skal du have glas i brillerne, er det nødvendigt, at du har en synsprøve fra optikeren eller øjenlægen, som max. er et år gammel. Oplysningerne om glassenes eller linsernes styrke skal bruges ved bestillingen på nettet.

Du har krav på at få udleveret resultatet af din synsprøve eller få en kopi af testen hos optikeren og øjenlægen. Du skal være opmærksom på, at synsprøveresultatet ikke altid er identisk med den optimale brille- eller kontaktlinsekorrektion.

Du skal være opmærksom på, at det ved handel med et udenlandsk firma kan blive besværligt og langvarigt for dig at få rettet eventuelle fejl og mangler ved brillerne.

De danske optikere vil i mange tilfælde nægte at have noget at gøre med briller, der ikke er købt hos dem. De kan nemlig blive pålagt at betale erstatning, hvis fx brillestellet eller en brillestang knækker under en tilretning.

Det kan blive dyrt at opsige et kontaktlinseabonnement, hvis der også indgår et par briller. Du skal nemlig typisk betale et restbeløb på brillerne.

Abonnement på kontaktlinser betyder typisk, at du løbende får leveret nye kontaktlinser. Det kan variere en del, hvordan abonnementet er sat sammen. I nogle abonnementer indgår også et par briller, som man betaler et lille månedligt beløb for.

Abonnementet indeholder ofte samtidig kontrol af ændringer i øjets sundhedstilstand, som har betydning for brugen af kontaktlinser, samt kontrol af synet og ændring af linsernes styrke. Dine øjne og kontaktlinser skal kontrolleres mindst en gang om året.

Inden du tegner et abonnement på kontaktlinser, er det vigtigt, at du læser aftalen grundigt igennem, så du er helt klar over, hvad den omfatter. I aftalen skal der blandt andet stå, hvilke betingelser der gælder, hvis du ønsker at opsige aftalen.

+ Brillestellet knækker, uden at det har lidt overlast

+ Farven skaller af

+ Brillestangen falder af, fordi skruen går løs

-  Brillestellet knækker, fordi det har lidt overlast

-  Brillerne klemmer over næsen eller bag ørene

+ Glassene har en forkert styrke

+ Glassenes antirefleksbehandling krakelerer

+ Glassene falder ud, fordi de ikke passer til stellet

-  Glassene revner, fordi du fx har tabt brillerne eller lignende

-  Du kan ikke vænne dig til briller med flerstyrkeglas (glidende overgang)

+ Linserne har forkert styrke

- Du kan ikke vænne dig til at bruge kontaktlinser 

Ofte stillede spørgsmål

Hvis styrken i dine nye briller ikke passer, skal du hurtigst muligt klage til optikeren. Du har to års reklamationsret.

Du kan efter købelovens regler kræve, at optikeren afhjælper fejlen eller finder en anden løsning. Optikeren har ret til at undersøge, hvad årsagen til problemet er. Viser det sig, at optikeren har lavet en fejl, skal han tilbyde at løse problemet ved fx at lave nye glas. Det skal ske inden for rimelig tid.

Bliver problemet ikke løst, eller tager det for lang tid, har du ret til at få pengene tilbage.

Dine klagemuligheder afhænger af klagesystemet i det land, hvor du har købt brillerne.

Er brillerne købt i et andet EU-land, kan du få hjælp af Forbruger Europa til at klage i det pågældende land.

Læs mere om klager over køb i udlandet

Hvis brillerne indgår som en del af dit abonnement på kontaktlinser, og hvis det fremgår af abonnementsvilkårene, at du skal betale et restbeløb på brillerne ved opsigelsen, er det de betingelser, du har accepteret, da du indgik aftalen.

Derfor er det vigtigt, at du læser abonnementsaftalen grundigt igennem, før du skriver under.

Læs mere om generelle abonnementsvilkår

RELATERET INDHOLD PÅ FORBRUG.DK