Temaer

Naturskader

Vilde vejrfænomener som stormfloder og skybryd kan give store skader på din bolig og ejendele. Få indsigt i forebyggelse, sikring af værdier og korrekt håndtering af skader her.

Naturskader

Stormflod

Stormflod er en oversvømmelse, der skyldes ekstrem høj vandstand i havet, der statistisk indtræffer sjældnere end hvert 20. år. Det er Naturskaderådet, som afgør i hvilke områder, der har været stormflod.

Kun hvis Naturskaderådet har afgjort, at der har været stormflod i det område, hvor du bor, kan du få erstatning fra stormflodsordningen.

Tilmeld dig nyheder fra Naturskaderådet før stormfloden, så får du direkte besked om Rådets afgørelser.

Abonner på nyheder fra Naturskaderådet

Før stormfloden

For at få erstatning fra Naturskadepuljen skal du have en gyldig brandforsikring, som dækker de skadede genstande. Tjek derfor om du har en brandforsikring, og om den er betalt.

Det kan også være en god ide at sætte sig ind i, hvordan Naturskadeordningen fungerer, hvis det skulle blive aktuelt at søge erstatning. Naturskadeordningen skal beskytte borgere og virksomheder mod skader som følge af ekstreme vejrforhold. Ordningen indebærer, at du kan få erstattet skader, som ikke er dækket af andre forsikringer, hvis Naturskaderådet erklærer stormflod.

Før stormfloden bør du sørge for at beskytte din ejendom bedst muligt. I områder med risiko for forhøjet vandstand kan det fx være med sandsække til at beskytte imod, at vand trænger ned i kældre eller oversvømmer andre områder.

Visse genstande som fx biler, campingvogne og både, der ligger i vandet, er ikke dækket af stormflodsordningen. Derfor er det vigtigt at fjerne dem fra et oversvømmelsestruet område, og placere dem i sikkerhed. Parkér din bil sikkert, og sørg for at din båd er taget op af vandet og står på en oplagsplads.

Hvis ting, som fx bøger, musikinstrumenter eller malerier, der ellers ville være omfattet af stormflodsordningen, står på gulvet eller i kælderen, kan en erstatning bortfalde. Fjern derfor ting fra gulv og kælder.

Tjek eventuelt den såkaldte negativliste for at se, hvilke ejendele, som ikke er dækket af stormflodsordningen: Negativlisten

Fast ejendom, som er placeret uden for et dige, er ikke omfattet af naturskadeloven (Lov om visse naturskader), og stormflodsskader erstattes derfor ikke, selvom ejendommen er brandforsikret.

Du har derimod som udgangspunkt ret til erstatning, hvis din ejendom ligger inden for et dige og er brandforsikret.

 

Ifølge Kystdirektoratet, så er et dige en menneskeskabt konstruktion på land, som er placeret langs en kyst eller et vandløb. Diget er en skrånende forhøjning i landskabet, som i reglen er bevokset med græs. Formålet med et dige er at beskytte mod oversvømmelser. Diger er højere end de bagvedliggende områder og kan derfor beskytte et lavereliggende område bagved mod oversvømmelse fra havet, fjorde eller lignende.

Bemærk, at det kun er ejendomme, som ligger bagved et dige, der er berettiget til erstatning. Ikke alle diger er registreret i Kystatlas.

Læs mere om diger på Kystdirektoratets hjemmeside

På Kystdirektoratets hjemmeside kan du finde et Kystatlas, hvor du kan se registrerede diger. Det er ikke alle diger, som er registreret i Kystatlasset, og en eventuel erstatning er ikke afhængig af registrering. Det afgørende er, om din ejendom ligger inden for eller uden for et dige.

Er du i tvivl om, hvorvidt en vold eller forhøjning i landskabet i nærheden af din ejendom er et dige, kan du kontakte Kystdirektoratet.

Guide til Kystatlas

Sådan finder du registrerede diger:

  1. Gå til Kystdirektoratets hjemmeside
  2. Klik på linket ’Gå til Kystatlas’ i bunden af siden.
  3. Brug søgefeltet øverst til venstre, kaldet ’Adressesøgning’.
  4. Indtast din adresse og tryk på søgeikonet eller Enter.
  5. Når din adresse vises på kortet, gå til menuen øverst til højre.
  6. Klik på ikonet længst til højre, som hedder ’Lagliste’.
  7. I laglisten, sæt flueben ved ’Registrerede diger’.
  8. Se om din ejendom ligger bag de sorte streger på kortet. Disse streger markerer de diger, som er registreret af Kystdirektoratet.

Under stormfloden

Når stormen raser og en stormflod er i gang med at oversvømme et område, er det vigtigt at du tænker dig godt om og ikke udsætter dine ting for unødig risiko for at gå tabt. Skader på løsøre, som befinder sig i din have, udhus eller andre udsatte steder, dækkes ikke af stormflodsordningen ifølge negativlisten.
Bevæg dig ikke unødigt ud i stormen, og følg altid de relevante myndigheders anbefalinger.

Se negativlisten på Naturskaderådets hjemmeside

Efter stormfloden

Når vandet trækker sig tilbage, er det tid til at undersøge eventuelle skaders omfang og fortsætte arbejdet med at begrænse skaderne. Det er vigtigt, at du begynder at fjerne vand og at tørre de ejendele, som er blevet våde.

Har Naturskaderådet erklæret stormflod i dit område, kan du søge om erstatning. Det gør du ved at anmelde skaderne i Naturskadebasen. Du kan eventuelt få hjælp af dit forsikringsselskab.

Gå til Naturskadebasen

Er du i tvivl om anmeldelsesprocessen eller noget andet i forhold til din skade, kan du kontakte dit forsikringsselskab.

Det er en god idé, at du tager billeder, mens du rydder op, så du kan dokumentere overfor dit forsikringsselskab, hvordan der har set ud på din ejendom under og efter stormfloden. Det vil også være værdifuldt for den taksator, der skal vurdere dine skader.

Kan du ikke blive boende i dit hus på grund af skaderne efter stormfloden, kan du måske få betalt en genhusning. Det afgør dit forsikringsselskab. Hvis genhusning er nødvendig, kan du få erstatning for hele den periode, det er nødvendigt. Erstatningen dækker udgifter til selve genhusningen samt udgifter til opmagasinering og flytning op til 12.000 kroner om måneden i gennemsnit (2014-tal).

Se erstatningssatser for genhusning (pdf)

Selvrisiko

Du skal betale en selvrisiko på 5 procent ved skader på ejendomme til helårsbeboelse og skader på privat løsøre. Selvrisikoen udgør minimum 5.000 kroner for både ejendom og løsøre og maksimum 30.000 kroner for både ejendom og løsøre.

Ved skader på sommerhuse er selvrisikoen 10 procent. Selvrisikoen udgør minimum 10.000 kroner og maksimum 50.000 kroner. Ved skader på løsøre i sommerhuse er selvrisikoen 5 procent. Selvrisikoen udgør minimum 5.000 kroner og maksimum 50.000 kroner.

Du skal anmelde en skade som følge af stormflod senest 2 måneder efter, at Naturskaderådet har erklæret stormflod. Herefter vil forsikringsselskabet sende en taksator ud for at besigtige skaderne.

Læs mere om forløbet og hvad du kan få erstattet på Naturskaderådets hjemmeside

 

Illustration: Guide til forsikringsforløbet efter en stormflod

                 Se illustration over hele forløbet efter stormfloden (åbner nyt vindue)

 

Oversvømmelser 

Din skade kan også være udløst af en oversvømmelse fra et vandløb eller en sø. Det er også Naturskaderådet, der afgør, om en oversvømmelse fra et vandløb eller en sø er omfattet af Lov om visse naturskader. 

Læs mere om oversvømmelse på Naturskaderådets hjemmeside

Tørke

Ved tørke forstås kraftig udtørring af den ikke-overfladiske jordbund. Det er Naturskaderådet, der afgør, om der har været tørke på baggrund af en uvildig undersøgelse af skadestedet. Ved skader som følge af tørke skal du også - om muligt - forsøge at afværge og begrænse skaden, eksempelvis ved understøtning, afstivning og afdækning af bygninger og fundamenter.

Skybrud og forsikring - det bør du vide 

I gennemsnit registreres der årligt over 20 dage med skybrud et eller flere steder i Danmark. Skybrud kan ramme alle steder, så det er en god idé at undersøge, hvordan du er dækket, hvis et skybrud skulle skade dit hus eller dine ejendele.

Din mulighed for erstatning vil afhænge af den aftale, du har indgået med dit forsikringsselskab, og den kan være forskellig fra selskab til selskab. Du skal derfor kigge i forsikringsselskabets aftalevilkår, også kaldet din police, når du skal finde ud af, hvordan du er dækket.

Hvad er et skybrud?

I Danmark defineres et skybrud som et regnskyl, hvor der falder mere end 15 millimeter på 30 minutter eller derunder.

 

Læs mere om skybrud hos DMI

Dit forsikringsselskab kan dog have en anden definition, og det er den definition, som fremgår af dine aftalevilkår med forsikringsselskabet, som gælder, hvis du bliver ramt. Forsikringsmæssigt anses det ofte som et skybrud, når ikke-tilstoppede afløb og kloaksystemer ikke længere kan lede de store vandmængder væk.

Nogle selskaber definerer også et skybrud som 40 mm regn på 24 timer eller 1-2 mm i minuttet.

Det afhænger af skaderne, hvilke forsikringer, der dækker efter et skybrud. Hvis dit hus, eller andre forsikrede bygninger på din grund, har taget skade af et skybrud, så er det som udgangspunkt din husforsikring/bygningsforsikring, som dækker skaderne. Der kan være klausuler i din forsikringspolice, som undtager forskellige typer af skader.

Din indboforsikring dækker som udgangspunkt skader på de ting, der har taget skade som følge af vandet. Det kunne f.eks. være møbler eller andre genstande i dit hjem. Genstande, som har befundet sig udenfor under skybruddet, vil sjældent være dækket.

Hvis din bil tager skade under skybruddet, er det din kaskoforsikring, som i udgangspunktet skal dække skaderne.
Snak eventuelt med dit forsikringsselskab om, hvordan det dækker skybrud, så du er sikker på at være dækket ind, som du ønsker.

Hvad dækker forsikringen ikke?

Bygningsforsikringen eller indboforsikringen dækker typisk ikke, hvis vandet er kommet ind gennem utætheder i din bolig. Hvis grundvandet i dit område står højt, og vand siver ind fra revner eller skader i dit hus, så dækker forsikringen oftest ikke. Forsikringen dækker heller ikke, hvis vandet kommer ind af et åbenstående vindue, eller hvis du glemmer at lukke døre.

Det er muligt, at købe en udvidet vandskadedækning, som fx dækker opstigende grundvand, men uanset om du har købt dækningen eller ej, så har du pligt til at forebygge at skaden sker og sørge for at begrænse skaderne, hvis uheldet skulle være ude.


Hvis du ikke er hjemme under uvejret, hvis du er ude at rejse eller andet, så vil det være op til dit forsikringsselskab at vurdere, om du har fortaget tilstrækkelig skadesbegrænsning, sådan at det vil dække skaderne på dit hus eller indbo. Få evt. en nabo til at tjekke huset, så der kan blive sat gang i oprydning og skadesbegrænsning så hurtigt som muligt.

Husk altid at dokumentere skader, samt hvad du har gjort for at begrænse eller forhindre yderligere skade.

Efter skaden er sket

Når skaden er sket, skal du melde den til dit forsikringsselskab, hvis nedbøren har levet op til kravene om et ”voldsomt skybrud”.

Har dit hus taget skade, bør du kontakte det selskab, hvor du har din bygningsforsikring. Hvis det er dit indbo, som har taget skade, skal du kontakte det selskab, hvor du har din indboforsikring osv. Det er som regel det samme forsikringsselskab, men det kan sagtens være to forskellige selskaber. Det er helt op til dig at vurdere, om det er en god idé at være forsikret i flere forsikringsselskaber.

Tjek eventuelt på forsikringsvejret.dk, om der har været skybrud i dit område, så du kan være godt forberedt, inden du ringer til forsikringsselskabet. 

Sørg for, at skaden ikke bliver større. Flyt genstande væk fra vandet, og forsøg så vidt muligt at få tørret våde genstande. Smid ikke ødelagte genstande ud, ofte ønsker forsikringsselskabets taksator se de beskadigede ting for at vurdere skadens omfang.

Husk at der ofte er tale om kloakvand, så sørg for at bruge gummistøvler og handsker, når du går i gang med oprydningen, så du ikke bliver syg.

Aftal med dit forsikringsselskab, hvad du skal gøre, for at rette op på skaden, fx brug af en affugter til at forhindre yderligere skader, herunder skimmelsvamp.

Hvis forsikringsselskabet har travlt, fx efter et voldsomt skybrud, hvor mange har oplevet skader, så bør du ikke vente med at begrænse skaderne. Sørg for at beholde kvitteringer for udgifter i forbindelse med at begrænse skaderne, så du kan dokumentere dine udgifter overfor forsikringsselskabet senere og få den fulde erstatning.

Husk igen at dokumentere forløbet og tage billeder undervejs.

Læs på www.klimatilpasning.dk, hvordan du kan forberede din bolig, inden skybruddet kommer.

Er du uenig i forsikringsselskabets afgørelse? Og har du forgæves forsøgt at få afgørelsen ændret? Så kan du klage til Ankenævnet for Forsikring. Klagen skal vedrøre din egen private forsikring.

Gå til Ankenævnet for Forsikring

Vejrfænomeners betydning for dit boligkøb

Klimaforandringerne betyder, at Danmark vil blive ramt af flere stormfloder i fremtiden, og de nye vejrtendenser kan skabe store udfordringer, hvis ikke du tager dem med i dine overvejelser, når du står over for dit næste køb af en bolig eller grund. Flere huse kan nemlig være placeret steder, hvor de er mere udsat for at blive oversvømmet eller på anden vis blive påvirket af voldsomme vejrfænomener som stormflod, skybrud, oversvømmelse eller tørke.

Det kan derfor være en god idé at undersøge, om grunden tidligere har været udsat for stormflod, om den er i risiko for oversvømmelse eller om grunden ligger i et område med højt grundvand. Du kan også kontakte dit forsikringsselskab og høre om eventuelle forsikringsmæssige udfordringer ved køb af et givent hus eller grund, så du kender dine muligheder for forsikring inden et køb.  

Hvis du overvejer at købe et nyt hus, sommerhus eller grund, så bør du undersøge grundvandsforholdene i området inden. Hvis dit hus ligger i et område med forhøjet grundvand, så kan vandet fra regn og anden nedbør ikke synke ned i jorden i samme tempo som i områder, hvor grundvandet står lavere. Det forhøjede grundvand øger altså chancerne for, at din grund bliver oversvømmet efter større mængder nedbør.

Grunden, som du overvejer at købe, kan også ligge i en lavning, hvor vandet løber hen efter regnvejr. Hvis dit hus ligger i et lavt område, så øger det også risikoen for, at dit hus eller grund bliver oversvømmet.

På internettet findes der flere hjemmesider, hvor du kan indtaste en adresse og læse om, hvad der evt. kunne gemme sig af ærgerlige overraskelser på grunden eller i området inden du køber en grund eller bolig.

Det er ikke kun vand fra vandløb og søer, voldsom regn og stormfloder, som kan true dit hus, sommerhus eller grund. I særlige tørketruede områder kan tilstedeværelsen af leraflejringer med særlige plastiske egenskaber i jorden skabe problemer i tilfælde af tørke. Hvis du vil bygge et nyt hus eller sommerhus på en grund, hvor jorden indeholder plastisk ler, så bør du sikre dig, at fundamentet er gravet ned, så det når igennem den del af jordlaget med plastisk ler, hvor udtørring kan opstå. Hvis det ikke sker, risikerer du, at huset får tørkeskader (revnedannelser og sætninger) i tilfælde af udtørring af det plastiske ler i undergrunden.

Klager over forsikring

Er du uenig i forsikringsselskabets afgørelse? Og har du forgæves forsøgt at få afgørelsen ændret? Så kan du klage til Ankenævnet for Forsikring. Klagen skal vedrøre din egen private forsikring.

Gå til Ankenævnet for forsikring

Lyt til vores podcast om stormfloder

I denne episode fortæller kontorchef i Forbrugerpolitisk Center, Susanne Aamann, hvad du skal gøre, hvis dine ejendele bliver ramt af stormflod.

Stormflod - hvad gør du

Senest opdateret 28.11.2024