Pressemeddelelse

Oplevelsesgavekort kan ende med klagesager

Gavekort til spise- og hoteloplevelser kan ende med klagesager, selvom de fleste har gode oplevelser. Det viser en sagsgennemgang fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen på baggrund af en række afgørelser fra Ankenævnet for Hotel, Restaurant og Turisme. Læs om de typiske faldgruber, og hvordan du undgår dem.

Spa, ølsmagning, brunch for to eller en overnatning ved havet. Mange har oplevet at give eller modtage et oplevelsesgavekort. Men der er ikke altid en fælles forståelse af, hvordan gavekortene kan indløses. Det viser en sagsgennemgang fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen på baggrund af en række klagesager fra Ankenævnet for Hotel, Restaurant og Turisme.

Et gavekort til et spa- eller hotelophold kan lyde simpelt, men i praksis kan det være svært at navigere i betingelserne, fordi der er flere elementer i spil: Hvad omfatter gavekortet? Og kan det bruges på alle tidspunkter? Mange klagesager bunder i, at der ikke er en fælles forståelse af, hvad man præcis har krav på, når man har købt eller modtaget et oplevelsesgavekort, siger Susanne Aamann, der er forbrugerpolitisk chef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Hun henviser til flere nye afgørelser hos Ankenævnet for Hotel, Restaurant og Turisme.

I én af sagerne ønskede en forbruger at kombinere to separate gavekort til at betale et hotelophold for fire personer. Gavekortene, som ikke dækkede det fulde beløb for opholdet, ville dermed indgå som delbetaling. Forbrugeren sendte et regnestykke med forslag til samlet slutpris for opholdet, når værdien af gavekortene var fratrukket. Undervejs i bookingkorrespondancen svarede en hotelansat "Det sørger jeg for sker".

Under selve opholdet blev parterne imidlertid uenige om, hvorvidt det var aftalt, at gavekortene kunne indgå som delbetaling, og hvad slutprisen i så fald skulle være. Hotellet mente heller ikke, at det var en endeligt bekræftet aftale, at forbrugeren måtte anvende gavekortene som delbetaling. 

Ankenævnet gav ikke forbrugeren medhold i sin klage, fordi forbrugerens regnestykke ift. slutprisen var forkert - gavekortenes værdi taget i betragtning - og fordi forbrugeren faktisk fik lov til at anvende gavekortene som delbetaling. På den måde "ses klager således ikke at have lidt noget tab", lød afgørelsen. 

Tjek altid værdien af og betingelserne for gavekortet, så du undgår så mange ubehagelige overraskelser som muligt. Tjek også, om det kan indgå som delbetaling, hvis du gerne vil opgradere eller tilkøbe noget til oplevelsen. Jo tydeligere, du kan aftale det, jo bedre - så der ikke opstår uenighed om regnestykket, siger Susanne Aamann.

I en anden sag havde forbrugeren anmodet om at få gavekortets værdi udbetalt. Den erhvervsdrivende mente imidlertid, at det kun kunne ske, hvis forbrugeren fremviste kvittering - og forbrugeren havde ikke kvitteringen, da gavekortet var en gave. Alligevel havde forbrugeren krav på at få gavekortet udbetalt, lød afgørelsen. Sagens kerne var, at kortet var elektronisk, og ankenævnet henviste til betalingslovens paragraf 96, som lyder, at man har krav på at få værdien af elektroniske gavekort udbetalt. 

Hvis et gavekort er elektronisk, har man ret til at få værdien udbetalt som rede penge - helt op til et år efter, at gavekortet er udløbet. Og virksomheden kan ikke kræve, at man skal fremvise en kvittering, siger Susanne Aamann.

At gavekortet er elektronisk betyder, at det eksempelvis er udstyret med en chip, magnetstribe, QR-kode eller anden kode til elektronisk aflæsning. Fysiske gavekort, klippekort og tilgodebeviser, der ikke kan aflæses elektronisk, har forbrugeren derimod ikke krav på at få udbetalt. 

Husk også at have styr på tidsfristerne.

I en tredje klagesag fremgik det, at gavekortet - som var købt gennem en tredjepart - kun kunne anvendes til "1x ophold" på et specifikt overnatningssted. Det fremgik også, at gavekortet var gyldigt til 22. december 2024, men at bookingen skulle være foretaget senest 1. september 2024 - altså knap fire måneder før.

Forbrugeren forsøgte forgæves ad nogle omgange at booke opholdet, men blev oplyst, at der først ville være plads senere. Forbrugeren fandt gavekortet frem igen 9. september, og først da blev han opmærksom på, at det var efter, at bookingen skulle have været foretaget. Han kontaktede overnatningsstedet for at finde en løsning, men fik afslag med henvisning til, at fristen var overskredet, og at de var nødt til at tilgodese de kunder, der stadig havde tid til at booke deres ophold. Overnatningsstedet oplyste videre, at de kun kunne give en så stor rabat på opholdet og gavekortet under forudsætning af, at fristen blev overholdt.

Forbrugeren klagede til ankenævnet og henviste til, at bookingfristen var urimelig, men fik ikke medhold i sin klage mod overnatningsstedet. Ankenævnet fandt, "at vilkåret er tilstrækkelig tydeligt aftalt og derfor gyldigt". Til gengæld fik forbrugeren medhold i, at han havde ret til at få gavekortet udbetalt fra den tredjepart, som havde solgt og udstedt gavekortet. Gavekortet kunne nemlig sidestilles med et elektronisk gavekort, som er berettiget til udbetaling - også op til et år efter udløb.

I nogle af sagerne hos ankenævnet optræder også spørgsmålet om gebyr i forbindelse med udbetaling af gavekort. Hvis man anmoder om forlængelse eller udbetaling af et gavekort, er reglerne generelt sådan, at virksomheden gerne må tage et gebyr for det. Men gebyret må ikke være urimelig højt. 

Generelt er det sådan, at en virksomhed gerne må tage et gebyr for at udbetale et gavekort, hvis det fremgår af betingelserne ved salget. Men gebyret skal svare til virksomhedens faktiske omkostninger ved at udbetale beløbet. Virksomheder må ikke kræve et vilkårligt beløb på hundredvis af kroner for at udbetale et almindeligt gavekort, forklarer Susanne Aamann.

Læs mere om reglerne for gavekort på forbrug.dk - den offentlige forbrugerportal

FAKTA 1: Hvor længe er gavekortet gyldigt?

  • Gavekortet er som udgangspunkt gyldigt i tre år, med mindre andet er tydeligt anført.
  • Gavekortet kan godt være gyldigt i mindre end tre år, hvis det er anført allerede ved købet.
  • Der findes ingen fast regel for, hvor kort fristen på gavekortet må være. Men gavekortets gyldighedsperiode og udløb skal være rimelig i den aktuelle situation.

Kilde: forbrug.dk - den offentlige forbrugerportal.

FAKTA 2: Gavekort ved konkurs

  • Skifter butikken ejer, lukker eller går konkurs, kan gavekortets værdi være tabt eller i praksis svær at indløse.
  • En ny ejer er som udgangspunkt ikke forpligtet til at indløse gavekort, der er udstedt af en tidligere ejer.
  • Går firmaet konkurs, kan du ikke længere rette dit krav mod sælgeren, men må i stedet anmelde kravet i konkursboet. Det kan i praksis være svært, hvis pengekassen er tom.

Kilde: forbrug.dk - den offentlige forbrugerportal.

Links

Læs mere om gavekort og udbetaling af gavekort på forbrug.dk

Lyt dig til viden om gavekort i dette afsnit af vores podcast Råd til forbrug

Læs afgørelserne fra Ankenævnet for Hotel, Restaurant og Turisme

Pressekontakt

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens pressesekretariat: 41 71 50 98.

Illustration

Link til illustration - kan benyttes frit i forbindelse med redaktionel omtale af forbrug.dk ved kreditering af Louise Thrane Jensen.