Pressemeddelelse
Teleselskab skulle ikke erstatte køb på blokeret hjemmeside
Et teleselskab var ikke ansvarlig for forbrugerens tab, da det blokerede for en hjemmeside, som ulovligt solgte kopimøbler. Det har Teleankenævnet netop afgjort.
Denne pressemeddelelse er udsendt den 14. januar 2019.
Det kan måske virke fristende at købe en kopivare til den halve pris af, hvad den ægte vare koster, men tænk dig godt om, før du gør det.
Det kan ikke kun være farligt og sundhedsskadeligt at købe kopivarer. I sidste ende kan det også blive dyrt - ikke kun for samfundet - men også for dig selv. Det viser en afgørelse fra Teleankenævnet.
Her fik forbrugeren ikke medhold i, at teleselskabet skulle dække hans tab, efter det havde blokeret for en hjemmeside, hvor forbrugeren havde købt lamper.
Årsagen til blokeringen var, at Østre Landsret året før havde afgjort, at hjemmesiden handlede med kopimøbler i strid med dansk lovgivning.
I Danmark er det ulovligt at sælge kopivarer, men den regel gælder ikke nødvendigvis i andre lande. Selvom teleselskaberne løbende kan blokere for hjemmesider, der dømmes for ulovligt salg af kopivarer, risikerer du stadig at støde på udenlandske sider på nettet, som sælger kopivarer, og dem skal du være varsom med at handle hos,
siger forbrugerjuridisk chef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Susanne Aamann.
I sagen fra Teleankenævnet kunne forbrugeren på grund af blokeringen ikke komme i kontakt med netbutikken og få leveret lamperne. Han krævede derfor, at teleselskabet erstattede de 4.000 kroner, han havde betalt for lamperne.
I Teleankenævnet kunne forbrugeren ikke dokumentere, at han havde lidt et tab. Teleankenævnet fandt desuden ikke, at teleselskabet havde handlet ansvarspådragende ved løbende at blokere for nye ulovlige hjemmesider fra samme virksomhed.
Du løber en risiko ved at købe kopivarer. Du kan lide økonomisk skade, men der kan også være for eksempel sundheds- eller sikkerhedsmæssige risici ved det, fordi de typisk er produceret uden om myndighedernes kontrol,
siger Susanne Aamann.
Salg af kopivarer på nettet finder sted fra butikker, der ligger både inden og uden for EU’s grænser. Hos Forbruger Europa, der hjælper forbrugere, som er kommet i klemme ved køb over EU’s grænser, oplever de problemer med salg af kopivarer fra netbutikker, der typisk har hjemme i Irland eller Storbritannien.
Forbrugerne ved typisk godt, at de har købt en kopivare. Ofte er der dog problemer med de netbutikker, der sælger dem. Forbrugerne modtager ingen varer eller en forkert vare, og de kan ikke få lov til at fortryde deres køb, som de har ret til,
siger Lars Arent, der er leder af Forbruger Europa i Danmark.
Hos Teleindustrien kan du finde en liste over hjemmesider, hvor der foreligger en kendelse om blokering.
13 myndigheder har for nylig lanceret samarbejdet ”Nethandel #heltsikkert”, som informerer forbrugerne om, hvordan de nemt og trygt kan handle på nettet. På ”Nethandel #heltsikkert” kan du blandt andet læse mere om, hvordan du undgår kopivarer.
Se afgørelsen fra Teleankenævnet
For yderligere information:
Kontakt pressesekretariatet i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen på telefon 41 71 50 98.