Reklamer og spam

Phishing, falske sms'er og fupopkald

Falske mails, fupopkald og sms'er er typiske metoder, som svindlere benytter, når de vil lokke personlige oplysninger eller penge fra dig. Lær at forebygge phishing.

Phishing, falske sms'er og fupopkald

Svindlernes metoder 

Phishing sker ikke kun på mail og telefon, men også på Facebook og andre sociale medier. Bagmændende er professionelle og finder hele tiden på nye metoder.

Myndigheder, banker eller virksomheder vil aldrig bede dig om at sende personlige oplysninger over mail eller sms. 

Bliver du bedt om at klikke på et link i en mail, kan der blive lagt et program på din computer, som kan aflure dine adgangskoder med mere. 

I nogle sager har forbrugerne fået tilsendt en SMS-kode på deres telefon, efter de har indtastet deres betalingskortoplysninger på en hjemmeside. Hvis du får tilsendt en SMS-kode, så læs indholdet af den. Tjek, hvilket beløb der bliver trukket fra din konto, og hvem der modtager pengene.

5 gode råd til at forebygge phishing

  • Hvis du ved, det er phishing, så slet straks mailen eller beskeden.
  • Hvis du er i tvivl, så tjek afsenders adresse/telefonnummer. Du kan eventuelt google det, og se om der kommer advarsler frem.
  • Kontakt virksomheden eller personen, der står som afsender, og hør, om de har sendt meddelelsen. Virksomheder vil gerne advares, hvis der er falske meddelelser i omløb med deres navn. Dine venner vil også gerne vide, hvis deres mailkonto er blevet hacket. Kontakt dem aldrig via den meddelelse, der kan være falsk, men brug dine normale kontaktoplysninger på dem.
  • Hvis der er et link, så kan du normalt køre musen hen over linket uden at klikke på musen. På den måde kan du se, om linket også linker til det, du tror, det gør.
  • Husk, at de fleste virksomheder, som har adgangskoder og lignende, normalt aldrig vil kontakte dig med en neutral mail eller sms, hvis der opstår problemer.

Læs mere om, hvordan du handler sikkert på nettet

Pas på dine personlige oplysninger

Pas altid godt på dine personlige oplysninger. De kan blive misbrugt, hvis de ender i hænderne på de forkerte. Du kan risikere, at der bliver hævet penge på din konto, eller at din identitet bliver stjålet, fx at tyven optager lån i dit navn. Dine personlige oplysninger er fx dit personnummer, dine kreditkortoplysninger, dine pinkoder og adgangskoder.

Det er nummeret på din identitet. De fleste virksomheder kan ikke med loven i hånd forlange at få kundernes personnumre udleveret. Du skal derfor altid stoppe op, hvis en virksomhed beder om dit personnummer.

Spørg virksomheden om, hvad den skal bruge det til. Du kan eventuelt skrive xxxx i stedet for de sidste fire cifre i dit personnummer. I nogle få sammenhænge må virksomheder dog registrere kundernes personnumre. Det gælder fx banker og teleselskaber, hvor du kan skylde penge.

Dine kreditkortoplysninger er ikke i sig selv hemmelige. De står åbent på dit kreditkort, og enhver kan se dem. Men kortnummer, udløbsdato og kontrolcifre er de oplysninger, der skal til for at handle på nettet. I Danmark har vi regler, der gør det muligt at få penge tilbage, hvis der er snydt med kortet på denne måde. Men det kan give dig en masse besvær, hvis nogen får fat i dine kreditkortoplysninger.

Disse koder er dit ”nøglebundt”, når du skal ind på dine forskellige konti. Det kan fx være netbank, mobilbetaling, iTunes, mobiltelefon, PayPal eller Verified by Visa. Du skal aldrig give dine koder til andre, og du skal kun bruge dem, når du selv logger ind på den aktuelle konto. Hvis du får mail om, at koden skal bekræftes eller opdateres, skal du heller ikke gøre det. Der er mange svindlere, der prøver at lokke adgangskoder ud af forbrugerne.

Det kan fx være lønseddel, kopi af pas, kopi af kørekort mm. Send aldrig dine private papirer til folk, du ikke kender, da de blandt andet indeholder dit personnummer.

Hvis skaden er sket

Har du udleveret personlige oplysninger eller kommet til at klikke på et link i en falsk mail?

  • Når du opdager, at du er kommet i klemme i en eller anden aftale, skal du med det samme begynde at gemme alt, hvad du modtager, og alt hvad du selv sender afsted. Sørg for, at det hele foregår skriftligt. Det stiller dig bedre, hvis du ikke kan løse problemet selv.

  • Spær straks den konto eller virksomhed, det vedrører. Hold øje med dine konti, og kontakt banken eller virksomheden, hvis der opstår uregelmæssigheder.

  • Hvis du har klikket på et link, du ikke skulle, og straks opdager det, så kan du forsøge at minimere skaden ved straks at koble computeren af nettet. Kontakt en ekspert med henblik på at få renset din computer.

  • Du kan anmelde din sag til politiet, hvis du er blevet franarret dine kreditkort-, netbankoplysninger eller andre følsomme oplysninger.

Anmeld svindel på nettet til politiet

 

Sidst opdateret 25.06.2021