Forbrugerleksikon

Regninger - skal du betale?

Skal du betale regningen? Svaret afhænger af, om du skylder hele eller dele af beløbet, om du ikke mener, at du skylder beløbet, eller om du allerede har betalt regningen.

Du skal overholde betalingsfristen. Ellers betaler du for sent. Der kan løbe mange ekstra omkostninger på en regning, der betales for sent. Og det bliver rigtig dyrt, hvis sagen også går i retten, og du taber den.

Regningen er ikke betalt, fordi du ikke mener, at du skylder beløbet

Mener du ikke, at du skylder beløbet, fx fordi den leverede vare eller ydelse var mangelfuld, eller du slet ikke modtog varen eller ydelsen, skal du meddele kreditor - altså virksomheden som du skylder penge - dette. Gør det skriftligt, fx i en mail. Forklar, hvorfor du ikke mener, at du skylder pengene.

Så må kreditor tage stilling til, om han vil opgive sagen, eller om han vil gå videre med den evt. helt til retten. Inden du beslutter dig for ikke at betale, kan du derfor søge råd hos en gratis retshjælp.

Læs mere om advokat- og retshjælp

Du får en regning for noget, du slet ikke har bestilt

Du skal som udgangspunkt ikke betale for varer og ydelser, du ikke har bestilt.

Hvis du ikke reagerer på at få en vare leveret eller at få udført en tjenesteydelse, betyder det som udgangspunkt ikke, at du har accepteret leveringen.

Det er den, som hævder, at I har en aftale, der skal bevise aftalen. Men du skal give besked om, at du ikke har bestilt varen eller ydelsen for at sikre dig, at misforståelsen ikke resulterer i, at fakturaen - altså regningen - sendes til inkasso.

Send en mail til virksomheden, der har fremsendt regningen. Husk at gemme en kopi af mailkorrespondancen. Er regningen sendt til inkasso, skal du sende en tilsvarende mail til inkassovirksomheden.

Du får en regning, du allerede har betalt

Du skal kunne bevise, at du har betalt fx ved at vise en kvittering. Det kommer bag på mange, at de skal gemme deres kvitteringer i flere år, hvis de vil undgå risikoen for at skulle betale den samme regning to gange.

Er regningen betalt via banken, kan et kontoudtog eller en udskrift fra netbank være tilstrækkelig dokumentation for betalingen. Du skal gemme din dokumentation i tre år.

Læs mere om gæld, inkasso og rykkergebyrer

Opdateret 30.05.2022