Forbrugerleksikon

Mangler ved varen

Det er ikke alle fejl ved varen, som er en mangel efter købeloven. Der er kun tale om en mangel, hvis fejlen eller årsagen til fejlen var til stede på købstidspunktet.

Relevant lovgivning:
Købelovens §§ 75 a – 77 a (om mangler)

Mangler er et vidt begreb, og varen behøver ikke at være i stykker for at have en mangel. For at noget er en mangel efter købeloven, skal manglen eller årsagen til den være til stede på købstidspunktet.

Manglen kan godt vise sig et stykke tid efter købet, eller du opdager den først efter et stykke tid.

Eksempler på mangler efter købeloven:

  • Varen svarer ikke til den betegnelse, den er solgt under. Sofaen er solgt som en lædersofa. Det viser sig dog, at kun hynderne er læder, mens stellet er beklædt med kunstlæder.
  • Sælgeren har givet urigtige eller vildledende oplysninger, som har betydning for dit valg. Sælgeren reklamerer med, at tv-apparatet er sat ned fra 8.000 kr. til 3.000 kr. Reelt har det aldrig kostet mere end 3.500 kr.
  • Tidligere salgsled, fx importøren eller producenten, har i fx annoncer eller på emballagen givet urigtige eller vildledende oplysninger om varen. Der er ikke lys i fryseskabet, som det ellers var vist i firmaets brochure.
  • Sælgeren undlader at give dig oplysninger om varen, selvom det har betydning for dit valg. Og selvom sælgeren kendte oplysningerne eller burde have kendt dem. Du køber et komfur, men får ikke at vide, at det har stået på sælgerens lager i fem år.
  • Du får ikke de nødvendige oplysninger om varens montering, vedligeholdelse, anvendelse og opbevaring. Det viser sig, at den jakke, du har købt, hverken tåler vask eller rens. Det fik du dog ikke oplyst ved købet.
  • Varen svarer ikke til det, du havde aftalt med sælgeren. Du har bestilt en sort cykel, men får leveret en grøn.
  • Varen er ikke egnet til det formål, man normalt bruger den type varer til. De tykke travesko, du har købt, tåler ikke fugtigt vejr.
  • Varen er ikke egnet til det, du skal bruge den til, selvom sælger har bekræftet, at den var egnet. Sælgeren, der ved, hvilken computer du har, og hvor gammel den er, anbefaler dig en bestemt printer. Det viser sig, at printeren ikke dur til din gamle computer.
  • Varen har ikke den holdbarhed, som du med rimelighed måtte vente. Din nye vaskemaskine bryder sammen efter kun 10 måneders brug på grund af en fejl i motoren.
  • Varen svarer ikke til den vareprøve, du har fået vist, da du bestilte varen. Det tæppe, du får leveret, har en anden nuance end den tæppeprøve, du fik vist i butikken.

Læs om reparation og omlevering af varer

Opdateret 01.01.2022