Pressemeddelelse

Fortsat mange klager: Kend dine rettigheder før du køber flybilletter

Forbruger Europa oplever fortsat et stort antal klager over flyselskaber. Derfor er det en god ide, at du som forbruger kender dine rettigheder, når du booker sommerens rejser. Det kan spare dig for tab af penge og feriedage. Læs rådene fra Forbruger Europa og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen her.

Der er helt klare regler for, hvordan du som forbruger er stillet, hvis dit fly bliver aflyst eller forsinket. Alligevel oplever Forbruger Europa, der er en del af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen ofte, at danske passagerer ikke får tilbudt det, de har krav på. 
 
Så kend dine rettigheder, før du køber flybilletter.

Vi ser desværre til stadighed, at nogle passagerer får problemer, fordi de ikke kender deres fulde rettigheder og heller ikke bliver oplyst tilstrækkeligt om dem af flyselskabet. Det kan betyde, at passageren kommer til at takke ja til en løsning eller kompensation i lufthavnen, selvom de egentlig har krav på noget andet og mere end det, de bliver tilbudt i første omgang, siger Lars Arent, der er direktør i Forbruger Europa.

Det kan eksempelvis være i forbindelse med aflyste fly. Her har du som udgangspunkt krav på at komme med det næste ledige fly til samme destination, også selv om det er med et andet flyselskab.

Hvis flyet aflyses, koster det ferietimer og måske endda feriedage. Derfor gælder det om at gøre indsigelse med det samme. Du har ret til at komme afsted med næste ledige afgang, så du kan komme på ferie, siger Susanne Aamann, der er forbrugerpolitisk chef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Til gengæld kan det være svært at gøre sin klage gældende, hvis man allerede har accepteret en anden løsning fra flyselskabet i lufthavnen. Derfor er det vigtigt, at du ikke tager til takke med en hurtig løsning, bare fordi der står mange andre i køen bagved, lyder rådet.

I andre sager oplever Forbruger Europa, at forbrugerne ikke får udbetalt det fulde beløb, de har ret til. 

Henvendelserne til os i Forbruger Europa viser, at der ofte er forskel på, hvad forbrugerne reelt har krav på, og hvad flyselskaberne tilbyder ved forsinkelser og aflysninger, siger Lars Arent.

Vær også opmærksom på dine rettigheder, hvis du køber flybilletterne gennem en formidler.

Det kan være svært som forbruger at gennemskue, om man egentlig handler med prissammenligningsportalen, eller om den bare er formidler. Det er imidlertid vigtigt at vide, hvem man handler med. Det har nemlig betydning for, hvor du skal klage, hvis dit fly bliver forsinket eller aflyst, siger Susanne Aamann.

Dette ser de konsekvenserne af hos Forbruger Europa.

Forbruger Europa oplever ofte sager, hvor forbrugerne ender som kastebold mellem billetformidleren og flyselskabet, når flyet bliver forsinket eller aflyst. Billetformidleren henviser til flyselskabet, og flyselskabet peger på billetformidleren - mens man som forbruger bliver sendt frem og tilbage, siger Lars Arent.

Så læs, hvem du reelt indgår aftalen med. Man kan som forbruger ikke rette sit krav mod formidlerne - eksempelvis en søgemaskine eller billetportal - hvis de tydeligt har gjort opmærksom på, at de blot er formidlere.

I det hele taget er det vigtigt, at du husker at læse handelsbetingelserne og det med småt, før du trykker køb, siger Susanne Aamann.

Du har som udgangspunkt ikke fortrydelsesret på køb af flybilletter. Så tjek, hvem du handler med, og hvad de skriver af betingelser. Læs, hvad de skriver om aflysninger, forsinkede fly og uforudsete hændelser. Tjek også, at passagernavne, destinationer og datoer passer, for det er dit eget ansvar, at de oplysninger er korrekte, siger Susanne Aamann.

På forbrug.dk - den offentlige forbrugerportal, som drives af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen - kan du læse mere om råd og rettigheder, når du køber flybilletter, og hvis flyet bliver forsinket eller aflyst.

FAKTABOKS 1: Før du køber flybilletter

  • Som udgangspunkt kan du ikke fortryde købet, da der ikke er lovbestemt fortrydelsesret på flybilletter. Tjek derfor, at alle oplysninger - datoer, destination og navne - stemmer, før du gennemfører købet. Stemmer navnet ikke med passet, kan du risikere, at flyselskabet afviser dig.
  • Undersøg, hvem du indgår aftalen med. Er det flyselskabet eller bookingsiden? Det har betydning for, hvem du skal kontakte, hvis der opstår problemer.
  • Gem de generelle betingelser, som var gældende, da du bestilte flybilletten, hvis du ikke får dem tilsendt i forbindelse med købet. De findes ofte i bunden af hjemmesiden.
  • Skal du mellemlande, så tjek, om du køber én samlet flyrejse eller flere separate. Ved separate billetter er det som udgangspunkt dig, der har risikoen, hvis de første fly bliver forsinket. En samlet billet har ét billetnummer - det såkaldte PNR-nummer.
  • Husk, at nogle betalingskort kan have tilknyttet eksempelvis en rejseforsikring, hvis du betaler flybilletterne med det pågældende kort.

Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og Forbruger Europa.

FAKTABOKS 2: Hvis flyet er forsinket

  • Kontakt flyselskabet og eventuel rejsearrangøren, og bed om vejledning og information.
  • Hvis du skal bruge en klageformular på flyselskabets hjemmeside, så tag et foto eller et skærmprint, inden du trykker send. Så kan du dokumentere din klage.
  • Sørg for at gemme kvitteringer for dine udgifter.
  • Undersøg, om din rejseforsikring dækker forsinkelser.
  • Send en skriftlig klage til flyselskabet hurtigst muligt.
  • Kontakt Forbruger Europa for at få gratis hjælp, hvis flyselskabet afviser dit krav.

Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og Forbruger Europa.

FAKTABOKS 3: Hvis flyet er aflyst

  • Hvis flyet er aflyst, har du som udgangspunkt krav på at få tilbagebetalt din flybillet eller blive ombooket til næste ledige afgang - også selv om det er med et andet flyselskab. Du har også krav på at komme afsted på et senere tidspunkt, du selv vælger.
  • Vent med at søge alternative rejser, før du ved, om dit fly er aflyst - det kan give dig mulighed for at få eventuelle ekstraudgifter dækket.
  • Hør, hvad flyselskabet tilbyder dig. Det skal tilbyde dig at komme med en anden eller senere flyafgang - eventuelt med et andet flyselskab eller en anden transportform. Du kan også vælge at få pengene retur for billetten.
  • Hvis flyselskabet ikke kan tilbyde dig en løsning, og du selv har fundet en alternativ afgang, så bed flyselskabet om at booke dig på den afgang. Svarer flyselskabet ikke, kan du selv købe din billet og kræve beløbet af flyselskabet.
  • Som udgangspunkt har du dog krav på at få dækket udgifter til en alternativ afgang, også hvis det er en ny billet hos et andet flyselskab.

Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og Forbruger Europa.

Pressekontakt

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens pressesekretariat: 41 71 50 98.

Links

Læs Forbruger Europas temaside om dine rettigheder som flypassager

Læs forbrug.dk's temasider om dine rettigheder på rejsen generelt

Hør forbrug.dk’s podcast Råd til forbrug om dine rettigheder på flyrejsen