Pressemeddelelse
Ankenævn: Forbruger havde ikke ret til at få penge tilbage efter aflyst show
Der er forskel på at sælge billetter og formidle billetter. Det måtte en forbruger sande efter at have købt billetter til et aflyst hesteshow gennem en hjemmeside. Afgørelsen kan få betydning for forbrugerne fremadrettet, vurderer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
"To billetter, til onsdag aften, priskategori C" - klik, søg.
Mange køber i dag billetter via en hjemmeside eller søgemaskine. Og med få klik er alverdens koncerter, rejser, shows og kulturoplevelser blevet nemt tilgængelige online.
Men det er vigtigt at læse det med småt. Det viser en ny principiel afgørelse fra Forbrugerklagenævnet.
Nævnet har behandlet en klagesag, hvor en forbruger havde foretaget et onlinekøb af billetter til "Den Spanske Rideskole" i Wien, hvorefter arrangøren gik konkurs. Forbrugeren ville have de 1.765 kroner tilbage fra virksomheden, der havde formidlet billetten. Men forbrugeren kan ikke få medhold i sit krav, lyder afgørelsen fra Forbrugerklagenævnet.
Afgørelsen er interessant, fordi mange nok har den opfattelse, at når man køber billetter til en koncert eller kulturoplevelse, så er det virksomheden, som formidler billetten, der er ansvarlig ved aflysninger, ændringer eller konkurs. Men denne afgørelse viser, at det afhænger af, hvad man er blevet oplyst om undervejs, og hvor tydeligt oplysningerne har fremgået,
siger Susanne Aamann, der er forbrugerpolitisk chef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
Det springende punkt er, om virksomheden, som forbrugeren har haft kontakt til, er formidler eller aftalepart. I denne sag har Forbrugerklagenævnet afgjort, at det er den konkursramte arrangør, som er aftalepart. Forbrugeren kan derfor ikke kræve sine penge af formidleren og må i stedet gå til konkursboet.
Man mister ikke sine forbrugerrettigheder, fordi man handler via en formidler. Men man får en anden aftalepart end selve formidleren. Det betyder, at det er den part - og ikke formidleren - man skal klage til i tilfælde af aflysninger, refusion, ændringer eller konkurs,
siger Susanne Aamann.
Det er ikke altid lige nemt at gennemskue, om man handler med en formidler eller ej. Det gør sagen om hesteshowet interessant, fordi Forbrugerklagenævnet i første omgang gav forbrugeren medhold i, at formidleren skulle tilbagebetale de 1.765 kroner. Men fordi virksomheden kunne dokumentere, at forbrugeren gennem hele bookingprocessen "blev gjort tydeligt bekendt med selskabets rolle som aftaleformidler", blev udfaldet anderledes, lød afgørelsen.
Forbrugerklagenævnet fandt ved genbehandlingen af sagen, at formidleren tilstrækkeligt tydeligt havde deklareret sin rolle som formidler, at formidleren derfor ikke skulle tilbagebetale pengene alligevel.
Det understreger, at man som forbruger skal huske at læse aftale- og handelsbetingelserne. For afgørelsen viser, at en virksomhed godt kan være formidler, hvis det er deklareret tydeligt undervejs i købsprocessen. I sådanne situationer er formidleren ikke ansvarlig for en aflysning eller konkurs,
siger Susanne Aamann.
Det er derfor altid en god ide at læse grundigt, hvad eksempelvis en søgemaskine eller billetformidler skriver. Står der, at de formidler og kun linker dig videre til selve arrangørens hjemmeside? Foregår betalingen hos dem eller hos arrangøren? Og hvem står oplyst som aftaleparten?
Det er også en god idé at tage et screenshot af handelsbetingelserne eller gemme den digitale kvittering.
Det er virksomheden, der skal gøre forbrugeren opmærksom på, at den kun er formidler, hvis det er tilfældet. Det er også virksomheden, som skal kunne dokumentere, at den har gjort forbrugerne tydeligt opmærksomme herpå. Som forbruger er det dog en fordel også selv at kunne dokumentere, hvad man har fået af vide, da det mindsker risikoen for en besværlig klageproces,
siger Susanne Aamann.
Hvem handler jeg med?
- Læs, hvad der står i handelsbetingelserne og aftalevilkårene.
- Læs, hvad der fremgår undervejs i bookingflowet, og hvordan det er formuleret. Hvis virksomheden skriver mange gange tydeligt undervejs, at de bare formidler kontakt til selve arrangøren eller blot leder dig hen til en tredjepart, kan det tale for, at virksomheden fungerer som formidler. Hvis ikke det er deklareret tydeligt, at virksomheden kun er formidler, vil virksomheden som udgangspunkt oftest tælle som aftalepart.
- Læs også, hvad der står om aflysning, refusion og konkurs.
- Det er virksomheden, der skal kunne bevise og godtgøre, at de har oplyst forbrugeren tilstrækkeligt om, at virksomheden kun var formidler. Det vil altid bero på en konkret samlet vurdering.
Kilde: forbrug.dk - den offentlige forbrugerportal.
Links
Læs afgørelsen fra Forbrugerklagenævnet
Pressekontakt
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens pressesekretariat: 41 71 50 98.
Illustration
Link til illustration - kan benyttes frit i forbindelse med redaktionel omtalte af forbrug.dk ved kreditering af Louise Thrane Jensen.