Pressemeddelelse
Undgå at blive presset til unødvendige køb på online platforme
Digitale platforme, der samler tilbud fra forskellige virksomheder, kan være nyttige at bruge, hvis du går på udsalg på nettet. Men det hænder, at forbrugerne oplever et pres til at købe, som kan være svært at modstå. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har netop udgivet artiklen ”Markedsføring på digitale platforme – vejledning eller vildledning”.
Denne pressemeddelelse er udsendt den 17. januar 2021.
”Kun én tilbage” eller ”Tilbuddet udløber om to timer og 47 minutter”. Årets udsalg er allerede godt i gang, og hvis du klikker dig ind på nettet for at lede efter gode tilbud, kan digitale platforme være en hjælp.
Hvis forbrugerne går på udsalg på nettet, så kan platformene typisk gøre det nemmere at afsøge markederne og finde frem til de gode produkter. Forbrugerne skal dog være opmærksomme på, at mange platforme bruger psykologiske virkemider, som i nogle tilfælde indebærer, at de får købt noget, som ikke svarer til deres ønsker,
siger vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Mette Rose Skaksen.
Således har mere end otte ud af ti forbrugere oplevet at blive præsenteret for sådanne udsagn. Og knap hver tredje har oplevet at give efter for presset. Det viser artiklen ”Markedsføring på digitale platforme – vejledende eller vildledende?”, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen netop har offentliggjort.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har i artiklen fået kortlagt udbredelsen af en række psykologiske virkemidler på nettets digitale platforme, samt set på, hvordan forbrugerne reagerer på dem. Disse virkemidler anvendes generelt på digitale platforme og ikke kun under udsalg. Artiklen bygger blandt andet på undersøgelserne ”Danskernes brug af digitale platforme” og ”Afdækning af markedsføringsmæssige virkemidler på digitale platforme” udarbejdet af henholdsvis Incentive og Deloitte for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
Undersøgelserne viser blandt andet, at forbrugerne som udgangspunkt er skeptiske, når de møder udsagn som ”Bestil nu kun få tilbage”. 77 procent tvivler på, at påstanden er korrekt. Alligevel har 31 procent følt sig presset til at træffe en hurtig beslutning på baggrund af et sådan udsagn.
De digitale platforme spiller en stadig større rolle i økonomien, fordi mange bruger dem, når de skal handle på nettet. De er bindeled mellem forbrugere og virksomheder, og med dem følger helt nye muligheder og forretningsmodeller. Det er derfor særlig vigtigt, at markeder med digitale platforme er velfungerende, så vi alle – både erhvervsliv og forbrugere – kan drage nytte af dem,
siger Mette Rose Skaksen.
En del forbrugere er desuden ikke opmærksomme på, at virksomheder, der udbyder varer eller ydelser på platformene, kan have betalt for at komme højt op i forbrugernes søgning. 31 procent er ikke bevidste om platformenes sortering, og 32 procent har svært ved at se, om sælgeren har betalt for en bedre placering.
Det er naturligt at føle sig presset, hvis man støder på udsagn som ”tiden er knap” eller ”kun tre tilbage". Et godt, men simpelt råd er, at du slår koldt vand i blodet, før du giver efter for det, der synes som et godt tilbud. Undersøg prisen flere steder, og overvej, om det reelt er et godt tilbud,
siger Mette Rose Skaksen.
Når virksomheder benytter udsagn som for eksempel ”kun tre tilbage” eller ”tilbud udløber om 12 minutter”, så skal de overholde markedsføringsloven. Den forbyder blandt andet, at en virksomhed markedsfører sine produkter med urigtige oplysninger, så udsagnene skal være sande.
På den offentlige forbrugerportal, forbrug.dk, kan forbrugerne finde information om deres rettigheder, hvis varen købes på udsalg, samt finde svar på en række ofte stillede spørgsmål om tilbud og udsalg. De kan også læse mere om reglerne for varer på tilbud.
Gode råd om udsalg
- Overvej, om det reelt er et godt tilbud. Undgå at fokusere alene på prisnedsættelsen, men vurdér, om varen er prisen værd
- Undersøg, om varen kan det, du har brug for og forventer, eller om den allerede er forældet ved købet
- Køber du udsalgsvaren på nettet, har du som udgangspunkt 14 dages fortrydelsesret
- Du har altid to års reklamationsret - også på udsalgsvarer. Du kan dog ikke klage over konkrete fejl på varen, som du er blevet gjort opmærksom på ved købet, og som er begrundelsen for prisnedsættelsen.
Kilde: Den offentlige forbrugerportal, forbrug.dk
Fakta om digitale platforme
Digitale platforme spænder vidt. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har tidligere kortlagt, at der i 2018 var næsten 200 digitale platforme, som formidlede køb, salg og udlejning i Danmark. Blandt de mest benyttede platforme med fokus på køb og salg i Danmark er AppStore, Just Eat, Zalando, Hotels.com, Booking.com og Den Blå Avis.
En undersøgelse, som Incentive har foretaget for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, viser, at 84 procent af de adspurgte danskere har købt varer og services på en digital platform i 2019. Der er ikke den store forskel mellem regionerne og ej heller mellem mænd og kvinders brug af platformene. Derimod er andelen større blandt den yngre del af befolkningen. I alt er 2500 blevet spurgt. Der er tale om en online-undersøgelse, så danskere, der ikke handler på nettet, er sandsynligvis underrepræsenteret.
Læs mere:
Læs Incentives analyse ”Danskernes brug af digitale platforme”
Læs Deloittes analyse ”Afdækning af markedsføringsmæssige virkemidler på digitale platforme”
Læs Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens artikel fra 2019 ”Digitale platforme – en introduktion”
Se illustration – kan frit benyttes ved kreditering af illustrator Louise Thrane Jensen
For yderligere information, kontakt:
Kommunikationschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Hanne Arentoft, på telefon 41 71 50 98.