Pressemeddelelse

Danskere møder stadig indrejserestriktioner i udlandet

Det er vigtigt at tjekke især indrejserestriktionerne, hvis man har planlagt ferie i udlandet. Et ”grønt eller ”gult” Europa og aftalen om det europæiske coronapas ændrer ikke ved, at en del europæiske lande stadig har restriktioner, som kan påvirke danskernes rejse.

Denne pressemeddelelse er udsendt den. 1. juli 2021.


Kør-selv til Italiens strande, eller flyv til de græske øer. De danske rejserestriktioner er netop blevet lempet, men andre lande kan stadig have restriktioner, som løbende kan ændres og påvirke rejsen.

Det er vigtigt at tjekke restriktionerne i de lande, man skal til, umiddelbart før afrejsen. Restriktionerne ændres løbende, så det er faktisk også nødvendigt at holde øje med dem undervejs, hvis man skal krydse grænser på vej hjem,

siger leder af Forbruger Europa, Lars Arent.

Fra 1. juli skal alle EU- og Schengenlande acceptere det danske coronapas som dokumentation for vaccination, test eller tidligere smitte. Du skal dog være opmærksom på, at du fortsat kan møde restriktioner ved andre landes grænser, for eksempel krav om test og isolation efter indrejse i landet eller udfyldelse af indrejseformular før afrejse.

På de danske myndigheders hjemmeside coronasmitte.dk kan du finde oplysninger om rejser til udlandet, herunder hvor forbrugere, der har behov for mere detaljeret information, kan henvende sig. På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du finde rejsevejledninger og få et overblik over indrejserestriktioner i Europa for danske turister​.

EU-Kommissionen har desuden udviklet en app, ”Re-open EU”, hvor forbrugerne kan indtaste, hvor de skal til og fra, og hvilke lande de eventuelt skal igennem undervejs. For de fleste europæiske lande giver den svar på, hvilke restriktioner der gælder.

Hvis restriktionerne hindrer dig i at kunne rejse eller gør, at rejsen ikke bliver, som du havde regnet med, fx fordi faciliteter på rejsemålet holder lukket, vil dine rettigheder afhænge af, hvilken type rejse du har købt. Mens du er dækket af særlige regler, hvis rejsen er købt som en pakkerejse, og den eksempelvis ikke kan gennemføres eller er mangelfuld, så gælder det samme ikke, hvis man har købt fly og ophold separat,

siger Lars Arent

Mange danskere har allerede bestilt en ferie i udlandet, mens andre har valgt at afvente situationen.

Hvis du overvejer at holde sommerferie i udlandet, så sæt dig grundigt ind i betingelserne for især afbestilling og mulighed for refundering, før du køber rejsen. Og hvis du allerede har købt en rejse, så er det også en god idé at læse aftalevilkårene, før du rejser. Så ved du, hvad du skal forholde dig til, hvis restriktionerne ændres undervejs,

siger Lars Arent.

For nylig afgjorde Ankenævnet for Feriehusudlejning, at en forbruger ikke kunne få sine penge retur for en lejet feriebolig i Ungarn. Corona-situationen havde lukket de ungarske grænser, så forbrugeren ikke kunne komme frem til ferieboligen.

Det vil altid være den helt konkrete situation, herunder den aftale der er indgået, som afgør forbrugerens rettigheder. Hvis du selv har arrangeret din rejse, og du bliver forhindret i at komme frem til rejsemålet eller selv aflyser turen, så kan du få svært ved at få dine penge tilbage, hvis boligen står til rådighed som aftalt,

forklarer Lars Arent.

Gode råd: Hvis du vil holde ferie i udlandet

  • Sæt dig godt ind i, hvilke rejserestriktioner der er i det land, du vil rejse til. Det gælder ikke mindst indrejserestriktionerne. Det kan du gøre i EU-Kommissionens guide, som du finder her. Du kan også finde informationer på coronasmitte.dk
  • Læs aftalevilkårene godt igennem, før du bestiller. Tjek, om du senere kan afbestille eller ændre aftalen, og hvad det eventuelt koster.
  • Selvom flybilletten eller hotelopholdet er købt på nettet, har du ikke automatisk 14 dages fortrydelsesret. Du har som udgangspunkt heller ikke krav på at få pengene tilbage, hvis du selv vælger at aflyse rejsen, fx på grund af restriktioner på rejsemålet.
  • Læs også aftalevilkårene, før du tager af sted, hvis du allerede har bestilt rejsen. På den vis ved du, hvad du har at forholde dig til, hvis restriktionerne ændres undervejs, og du kan undgå at træffe hurtige og måske forkerte beslutninger.
  • Husk altid at gemme aftalevilkårene, så du har dem, hvis der senere opstår problemer.
  • Betal med et internationalt kreditkort, fx Mastercard, Eurocard eller Visadelen af dit Visa/Dankort. Så kan du være dækket i tilfælde af konkurs. Nogle kort kan også have en indbygget rejseforsikring.
  • Undersøg, hvad din rejseforsikring dækker.

Kilde: Den offentlige forbrugerportal, forbrug.dk

Pressekontakt:

Kontakt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens pressesekretariat: 41 71 50 98