Pressemeddelelse

Guide: Brexit - det skal du vide som forbruger

Fra den 1. januar 2021 vil Storbritannien som følge af Brexit ikke længere være omfattet af EU’s regler. Det kan især få betydning for de mange danskere, som handler i britiske netbutikker.

Denne pressemeddelelse er udsendt den 26. november 2020.


Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen informerer på den offentlige forbrugerportal, forbrug.dk, uvildigt om regler og rettigheder på forbrugerområdet.

Storbritannien trådte den 31. januar 2020 ud af EU. Vi har her samlet information om, hvad Brexit kan få af betydning for dig som forbruger, og hvad du skal være opmærksom på, når overgangsperioden udløber den 1. januar 2021.

På den offentlige forbrugerportal, forbrug.dk, kan du finde svar på en række typiske spørgsmål om Brexit. Temaet opdateres løbende i takt med, at de fremtidige aftaler mellem EU og Storbritannien falder på plads.

Overgangsperiode til og med den 31. december 2020

Til og med den 31. december 2020 løber en overgangsperiode, hvor Storbritannien vil være omfattet af EU’s regler.

Det betyder, at du i overgangsperioden har de samme rettigheder, som hvis du handler i et EU-land. Du har fx fortsat 14 dages fortrydelsesret, når du handler i britiske netbutikker. Der kommer heller ikke told oven i prisen på varen, hvis du handler på nettet.

Efter den 1. januar 2021

Efter årsskiftet gælder overgangsaftalen ikke længere. Udgangspunktet vil herefter være, at det er britisk lov, der gælder ved handel med britiske erhvervsdrivende. En del af EU’s regler om forbrugerrettigheder er skrevet ind i britisk lov, men der kan løbende ske ændringer af den britiske lovgivning, der også kan påvirke danske forbrugere, hvis de handler med eksempelvis en britisk netbutik.

De britiske netbutikker har længe været populære blandt danske forbrugere. Sidste år stod Storbritannien ifølge tal fra Dansk Erhverv for 18 procent af danskernes samlede køb af varer på nettet i udlandet.

I forhold til nethandel kan Brexit i sidste ende påvirke prisen, dine rettigheder og dine klagemuligheder. Fx ændrer reglerne for told og moms sig fra 1. januar 2021. Så hold øje med prisen.

Brexit ventes også at få betydning for rejser til og fra Storbritannien. Før covid-19 var Storbritannien en af de mest populære flydestinationer for danskere med mere end 3,5 millioner årlige passagerer til og fra danske lufthavne. Det viser tal fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

Det vil primært være passagerernes rettigheder ved flyaflysninger, forsinkelser og boardingafvisninger, som Brexit kan påvirke. Hvorledes vil dog afhænge af fx flyselskabets hjemsted samt destinationen.

Ud over nethandel og flyrejser er der en række andre områder, hvor Brexit kan få betydning for danske forbrugere. Det gælder, især hvis de er på besøg i Storbritannien. For eksempel kan Brexit få betydning for roaming på mobiltelefonen og køb af fødevarer og lægemidler, der tages med hjem til Danmark.

Mere info:

Hvis du som forbruger har konkrete spørgsmål, kan du stille dem på Forbruger Europas hjemmeside. Forbruger Europa, der er en del af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, er etableret af EU-kommissionen til blandt andet at behandle forbrugerklager over køb foretaget over EU’s grænser.

Pressekontakt:

Kontakt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens pressesekretariat: 41 71 50 98