Pressemeddelelse
Guide: Køb af kæledyr på nettet
Tjek altid, hvem du handler med, når du køber kæledyr på nettet, og vær særligt opmærksom på, om sælgeren er privat eller erhvervsdrivende. Sådan lyder rådet fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen efter flere sager i Forbrugerklagenævnet, hvor forbrugere har oplevet problemer efter at have købt kæledyr via portaler på nettet.
Denne pressemeddelelse er udsendt den 7. februar 2019.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen informerer på den offentlige forbrugerportal, forbrug.dk, uvildigt om regler og rettigheder på forbrugerområdet.
Vi har her samlet gode råd til, hvad forbrugerne skal være opmærksomme på, hvis de køber kæledyr via nettet.
Tjek, hvem du handler med
På portaler på nettet kan du finde annoncer, der reklamerer for salg af kæledyr. Tjek altid, hvem sælger er, før du handler.
Når du køber kæledyr via nettet, er det særligt vigtigt, at du tjekker, hvem der står bag annoncen. Sørg også for at se kæledyret i virkeligheden, og hvor det er vokset op, før du køber det. Vær særlig varsom med at modtage det på for eksempel en rasteplads,
siger forbrugerjuridisk chef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Susanne Aamann.
Er sælger privat eller erhvervsdrivende?
Forbrugerklagenævnet behandler løbende sager om kæledyr, der er købt via portaler på nettet, fx dba.dk og guloggratis.dk. Nævnet kan ikke træffe afgørelse, hvis sælger er privatperson.
Viser kæledyret sig at have en sygdom eller andre fejl, har det betydning for dine klagemuligheder, om du har købt det af en privatperson eller en erhvervsdrivende. Undersøg derfor dette på forhånd,
siger Susanne Aamann.
Forbrugerklagenævnet kunne ikke behandle en sag, hvor hundehvalpen viste sig at have hoftedysplasi, fordi nævnet vurderede, at sælgeren ikke var erhvervsdrivende. Nævnet lagde blandt andet vægt på, at sælgeren i alt havde haft tre kuld hvalpe til salg, at hvalpene var solgt uden stamtavle og købskontrakt, og at sælgeren ikke havde markedsført sig på professionel vis.
I en anden sag, hvor forbrugerens hund var blevet aflivet på grund af tarmproblemer, vurderede Forbrugerklagenævnet, at sælgeren var erhvervsdrivende, og forbrugeren havde krav på at få købesummen tilbagebetalt. Nævnet lagde blandt andet vægt på, at sælgeren havde indrykket syv annoncer med salg af hundehvalpe i en periode på omkring 2 ½ år, at hunden blev solgt med købekontrakt og stamtavle, at de fleste af hvalpene, som sælgeren havde haft til salg, var blevet solgt med stamtavle, og at forældrene havde været udstillet og avlskåret.
Det vil altid bero på en konkret vurdering, om en sælger er privatperson eller erhvervsdrivende, men der er nogle ting, du kan se efter. Hvis det for eksempel handler om hunde, kan du se på, om sælgeren har mange hunde til salg, om hundene er solgt med eller uden stamtavle, og om sælgeren markedsfører sig professionelt,
siger Susanne Aamann.
Andre forhold, som kan have betydning for Forbrugerklagenævnets vurdering af, om sælgeren er erhvervsdrivende, er, om der også sælges foder eller udstyr til hunde, om sælger driver pension eller anden relateret virksomhed, eller om der er en særlig indretning, fx med løbegård og lignende på sælgers bopæl.
Få alt på skrift
Et andet vigtigt råd er altid at få alt på skrift.
Sørg for at få lavet en skriftlig købsaftale, hvor du får skrevet de vigtigste ting ind, fx om der er krav fra opdrætterens side. Og husk at gemme kvitteringen for dit køb,
siger Susanne Aamann og tilføjer:
Har du købt kæledyret af en erhvervsdrivende, har du rettigheder efter købeloven, hvis kæledyret viser sig at være sygt. Men har du ikke en kvittering, kan det være vanskeligt at få pengene tilbage eller at få dækket eventuelle dyrlægeregninger.
På Klar til hund og Klar til kæledyr, som blandt andre Fødevarestyrelsen står bag, kan du finde flere gode råd om køb af kæledyr.
På ”Nethandel #heltsikkert”, som 13 myndigheder står bag, kan du få gode råd til, hvordan du tjekker, hvem du handler med på nettet.
For yderligere information:
Kontakt pressesekretariatet i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen på telefon 41 71 50 98.