Priser

Pristjek: Sådan sammenligner du priser på nettet

På nettet kan du finde hjemmesider, hvor du kan sammenligne priser på produkter og ydelser hos forskellige virksomheder. Men hold godt øje – ikke alle sider viser alle virksomheder på markedet.

Hvorfor bruge pristjek på nettet?

Prissammenligningssider på nettet er generelt et godt værktøj. De giver dig information om priser og muligheder, når du skal forberede et køb.

Brug dem som et af flere værktøjer. Så har du et godt udgangspunkt for at finde det bedste tilbud eller forhandle dig frem til en bedre pris.

 

 • Vær opmærksom på, at siden ikke nødvendigvis viser varer eller ydelser fra alle virksomheder på et marked. Der kan være virksomheder, som ikke er på siden

 • Brug flere sammenligningssider på en gang, og tjek også prisen hos virksomhederne

 • Tjek, hvem der står bag prissammenligningssiden

 • Vær opmærksom på, at siderne ikke altid viser den billigste virksomhed først. Tjek, hvordan søgeresultaterne rangeres. Er det fx efter pris, popularitet, navn mv.?

 • Vær opmærksom på, at virksomhederne kan betale for at blive fremhævet i din søgning, fx ved at du ser deres produkt øverst.

 • Vær opmærksom på fragtprisen hos de forskellige virksomheder, hvis du køber en vare. Den kan være forskellig og kommer oven i varens pris. Undersøg den samlede pris, inden du vælger

 • Vær opmærksom på, om de ydelser, du kan sammenligne priser på, er dem, der passer bedst til dine behov. Det gælder især, når du sammenligner priser på en kompleks ydelse som forsikring eller banklån

 • Overvej, om det kan betale sig for dig at købe varen i udlandet ved at tjekke internationale sammenligningssider. Nogle danske sammenligningssider har links til lignende sider i andre lande. Når du handler uden for landets grænser, så vær særlig opmærksom på betingelserne for levering. Hvis du køber varer uden for EU, så vær opmærksom på, om du efterfølgende kan få en regning fra fragtfirmaet med opkrævning af moms, told, punktafgifter og importgebyr.

 • Hold øje med, om der bliver brugt markedsføringsgreb som ”tilbuddet varer kun x dage” eller ”din særpris udløber snart”. Lad dig ikke påvirke af udsagn som disse.

Hvordan opdateres informationen på prissammenligningssider?

Mange sammenligningssider opdaterer dagligt pris og information. Vil du vide, om prisen på en vare er opdateret, kan du klikke på varen. Herefter kommer du ind på butikkens hjemmeside, hvor du kan se prisen. Sammenligningssider viser ikke altid kortvarige tilbud.

Enkelte sider med komplekse ydelser oplyser, hvor ofte de opdaterer priserne. Er du i tvivl, kan du med udgangspunkt i priserne på sammenligningssiden undersøge prisen hos den enkelte leverandør.

Siderne opdaterer deres informationer om varer, karakteristika og priser på forskellige måder:

 • Virksomhederne på siden sender løbende deres oplysninger ind
 • Siden trækker informationen direkte fra virksomhedernes egen prisdatabase
 • Siden giver brugerne direkte adgang til leverandørernes data
 • Siden finder selv information på virksomhedernes hjemmesider.

Siderne omfatter sjældent alle virksomheder på markedet.

Pristjek – når du køber varer

Prissammenligningssiderne viser forhandlere, priser og varens egenskaber. De linker videre til virksomhedens hjemmeside, hvor du kan købe varen direkte over nettet. Siderne er gratis at bruge for dig som forbruger.

De fleste sider viser det billigste produkt først, men der kan være undtagelser. Tjek, om du kan ændre indstillingen til at vise den billigste pris først, hvis det er vigtigt for dig.

Fragtprisen kan være forskellig. Den kommer oven i, så undersøg den samlede pris, inden du vælger.

Mange sammenligningssider viser varer fra mange virksomheder. Men det er ikke alle virksomheder, der vælger at få deres varer vist på sammenligningssider. Det kan være, at de ikke vil betale for det eller ikke sælger varer over nettet.

Brug derfor siderne som et af flere værktøjer til at finde den bedste vare til den bedste pris før et køb. Hold også øje med butikkernes tilbud, og prøv, om du kan forhandle dig frem til en bedre pris.

Det er oftest en privat virksomhed, der står bag sider med let sammenlignelige varer. Indtægterne kommer fra bannerreklamer og fra virksomheder, der fx betaler:

 • hver gang en kunde klikker på et link på sammenligningssiden, der fører kunder videre til virksomhedens hjemmeside
 • for hvert køb, der er påbegyndt på sammenligningssiden
 • et fast beløb for at blive vist på sammenligningssiden

Pristjek – når du indgår aftale om fx lån, mobilabonnement eller forsikring

På nogle prissammenligningssider kan du sammenligne priser og vilkår på mere komplicerede produkter som el, banklån eller forsikringer. Ud over prisen er der mange ting, der spiller ind for, at produkterne kan sammenlignes. Det kan være forskellige abonnementsvilkår eller din alder, bopæl eller indkomst. Siderne linker dig som regel ikke direkte til et køb.

Siderne giver et overblik over nogle af de ydelser, der er, og hvad de koster. Brug den information, når du tager kontakt til de udbydere, du vil indhente tilbud fra. Det er et godt udgangspunkt for prisforhandling.

Sider med komplekse ydelser kan hjælpe dig til at finde frem til den leverandør, der bedst opfylder dine behov. Men brug siderne med omtanke. Nogle leverandører og ydelser er ikke på siderne. Vær også opmærksom på, om et godt standardprodukt er det rigtige for dig. Måske har du eller din familie andre behov, som betyder, at andre produkter er bedre for jer.

Det offentlige, branche- eller forbrugerorganisationer står bag flere sider med komplekse ydelser, mens private virksomheder driver andre.

Under fanebladet ”Om …” står som regel, hvem der står bag siden, og hvilke leverandører den omfatter. Det giver dig en idé om, i hvor høj grad siden er markedsdækkende. Er der fx kun store leverandører på siden, så overvej, om du selv skal kontakte et par mindre leverandører. Det kan give dig det bedste grundlag at træffe din beslutning på.

 

RELATERET INDHOLD PÅ FORBRUG.DK

Sidst opdateret 07.06.2021