Brugsanvisninger

Det kan være en mangel ved varen, hvis der ikke følger en forståelig brugsanvisning med ved købet - medmindre du og kunden har aftalt noget andet.

Artikel

Denne artikel er for virksomheder. Hvis du er forbruger, gå til Forbrugerleksikon.


Hvis en brugsanvisning er nødvendig, for at kunden kan anvende salgsgenstanden korrekt, skal den følge med salgsgenstanden ved købet, medmindre du og kunden har aftalt noget andet. Hvis intet er aftalt, vil det være en mangel ved salgsgenstanden, hvis en forståelig brugsanvisning ikke medfølger ved købet.

Du skal som sælger give kunden de nødvendige oplysninger om:

  • Montering, fx usamlede møbler
  • Anvendelse, fx elektriske apparater
  • Opbevaring, fx fødevarer
  • Vedligeholdelse, fx tøj (vaskeanvisninger) 

’Nødvendige oplysninger' er de oplysninger, der er nødvendige for, at en almindelig gennemsnitsforbruger kan betjene og vedligeholde varen.

Hvis fx en t-shirt af bomuld kan vaskes, som man normalt vasker farvede bomuldsvarer, er det ikke en mangel, at der ikke gives vaskeanvisning. Kræves der derimod en speciel behandling - fx rensning eller separat vask ved 30 grader - kan det være en mangel ikke at give vaskeanvisning.

Oplysningerne skal gives på en let tilgængelig måde og være udformet på et sprog, der kan forstås her i landet. Altså typisk dansk. Efter omstændighederne kan et forståeligt sprog være tilstrækkeligt.

Anvisningerne kan også gives ved hjælp af en tegning, hvis det er forståeligt.

Findes vejledningen, fx til software, kun på engelsk, må kunden oplyses om det, inden købet bliver indgået.

Du skal udlevere brugsanvisningen senest samtidig med levering af varen.

Afhængig af, hvilken vare der udbydes, og hvilke personer der normalt køber varen, kan du som sælger også henvise kunden til et let tilgængeligt sted, hvor han kan finde oplysninger om varen. Hvis der fx er tale om software, kan du henvise til en installationsvejledning på nettet.

Et godt råd:

Vær opmærksom på, at det kan være en mangel ved varen, hvis der mangler en brugsanvisning på et forståeligt sprog. Hvis en brugsanvisning ikke kan skaffes, må du tage varen tilbage, eller – afhængig af varens art – give kunden et forholdsmæssigt afslag i prisen. Tjek derfor, om der følger dansk brugsanvisning med de varer, du sælger.

Reglerne kan fraviges

Køber og sælger kan forud for købet aftale, at fx en brugt vare ikke leveres med brugsanvisning, eller at en brugsanvisning kun medfølger på engelsk. Når det er aftalt, vil den manglende eller udenlandske brugsanvisning ikke blive anset for at være en mangel ved varen.