Pressemeddelelse

Danskerne overser deres hvilende pensioner

I alt har danskerne næsten 500 milliarder kroner stående på de såkaldte hvilende pensionsordninger, og mange af dem kan med fordel flyttes. Tilmed er der risiko for, at en del af dem bliver spist op af omkostninger. Det fremgår af Konkurrencerådets pensionsanalyse.

Denne pressemeddelelse er udsendt den 13. december 2020.


Halvandet år som flaskedreng, to år som bagerassistent, tre år i dit første job og yderligere seks år i dit næste job. Flere ansættelser gennem arbejdslivet, og de gav alle penge på din bankkonto, men måske også opsparede penge hos flere forskellige pensionsselskaber.

Konkurrencerådets analyse af pensionsområdet indeholder en række konkrete anbefalinger til branchens aktører. Det er nemlig arbejdsmarkedets parter eller ens ansættelsessted, der træffer mange af de vigtige beslutninger på pensionsmarkedet. Der er dog noget, som opsparerne selv kan gøre her og nu.

De fleste pensionsopsparere har ikke direkte indflydelse på, hvilket selskab deres pension indbetales til. Opsparerne har dog ofte mulighed for at flytte deres såkaldte hvilende pensioner, som de ikke længere indbetaler til, og det kan være værd at undersøge,

siger formand i Konkurrencerådet, Christian Schultz.

Analysen viser, at der i 2017 var 2,3 millioner såkaldte hvilende pensionsordninger med en samlet formue på næsten 500 milliarder kroner. Det vil sige ordninger, der ikke længere indbetales til, typisk fordi opspareren har skiftet job.

Der er typisk et gebyr til administration af hvilende ordninger, og det kan være højt i forhold til opsparingens størrelse. Samtidig er de forsikringer, der er knyttet til de hvilende ordninger, ofte dyrere eller bliver helt annulleret efter en periode. Så det vil ofte kunne betale sig at have alle midler samlet ét sted,

forklarer Christian Schultz.

Mange forbinder pension med tørre tal og tunge begreber, som det kan være svært at overskue. Typisk vil ens nuværende pensionsselskab dog kunne rådgive om, hvorvidt det kan betale sig at flytte de gamle ordninger, og pensionsselskabet vil også kunne stå for alt det praktiske, i fald de skal flyttes.

Der er dog tilfælde, hvor det vil være bedst at lade sine hvilende pensioner hvile i fred. Nogle af pensionsordningerne har tilknyttet rettigheder og garantier, der gør, at det kan være fornuftigt at lade dem ligge.

Særligt for de helt små opsparinger er der risiko for, at de kan være spist op af gebyrer, når opspareren går på pension. Hvis ikke der er tilknyttet garantier eller andre fordelagtige rettigheder til dem, så bør man få dem flyttet, før pengene er tabt,

siger Christian Schultz.

I alt havde danskerne såkaldte klatpensioner – det vil sige pensioner med en opsparing på under 25.000 kroner – for næsten 7 milliarder kroner i 2017. En del af dem havde dog tilknyttede garantier og rettigheder i øvrigt.

Konkurrencerådets analyse indeholder en række anbefalinger til at styrke konkurrencen på pensionsmarkedet til gavn for opsparerne og for skatteyderne. Flere af anbefalingerne vedrører hvilende pensionsordninger. Anbefalingerne vil gøre dem nemmere at flytte og i nogle tilfælde betyde, at de flyttes automatisk.

For yderligere information, kontakt kommunikationschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Hanne Arentoft på telefon 41 71 50 98.

Sådan får du overblik og samler dine pensioner

  • Få overblik over dine pensionsopsparinger- og udbetalinger på pensionsinfo.dk.
  • Få rådgivning om, hvorvidt det er muligt og kan betale sig at flytte dine pensioner. Kontakt dit nuværende pensionsselskab.
  • Sammenlign pensionsselskaberne på faktaompension.dk
  • Undersøg, om du kan bruge den såkaldte jobskifteaftale til at flytte din pension. Aftalen betyder, at du inden for 3 år fra et jobskifte kan have bedre muligheder for at flytte din pensionsordning.
  • Find mere vejledning og gode råd, der kan hjælpe dig med at forstå din pension på raadtilpenge.dk.

Links

 

Økonomiprofessor og Formand for Konkurrencerådet, Christian Schultz, forklarer hovedpointerne i analysen Konkurrencen på markedet for pension.

 

 

infografik pensionsmarkedet

Grafik: Pensionsmarkedet – til fri afbenyttelse mod kildeangivelse Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen